Espresso – Din lokala tidning

Yoga of Hope – nu i Osby

Yoga of Hope är världens första internationella välgörenhetsevent inom yoga. Alla pengar som samlas in går till den livsviktiga barncancerforskningen och ger stöd till drabbade barn och ungdomar. I Osby har yogainstruktörerna Susanne Strömberg och Stina Ralsgård anslutit sig till välgörenhetseventet och håller vardera två yogapass lördagen den 2 november, då deltagaravgiften går till Barncancerfonden.

Yogastudios och gymanläggningar runt om i världen håller under första helgen i november yogaklasser i syfte att dra in pengar till barncancerforskning. Alla är välkomna att delta – nybörjare och erfarna. Genom de två yogainstruktörerna Susanne Strömberg och Stina Ralsgård så är nu också Osby med på detta fantastiska event. I Medborgarskolans lokaler kan intresserade prova på Mediyoga och Hathayoga den 2 november.

För barn som Signe

För både Susanne och Stina handlar det om ett engagemang som ligger dem varmt om hjärtat. 

– Jag har en barndomsvän vars dotter Signe just nu genomgår cancerbehandling, berättar Susanne. Därför kallar vi också vårt evenemang för ”Yoga hope för barn som Signe”. 

Både Susanne och Stina är yogainstruktörer sedan tidigare och håller vanligen klasser just på Medborgarskolan. Susanne kom att tänka på Stina och frågade om hon ville delta i Yoga of Hope. 

– Jag är sjukgymnast och har arbetat med rehabilitering för vuxna cancerpatienter med hjälp av Mediyoga tidigare, berättar Stina som tyckte det kändes självklart att hålla ett par pass till förmån för Yoga of Hope. 

Skänk och delta

Den 2 november får de båda arrangörerna låna lokalen gratis av Medborgarskolan. På morgonen kommer Stina att hålla två pass i Mediyoga kl. 9:00 och kl. 10:30. Därefter håller Susanne två pass i Hathayoga, kl. 13:00 respektive kl. 14:00.

– Vem som helst kan delta i Mediyoga, man kan till exempel sitta på en stol och utföra rörelserna om man inte kan komma ner på golvet. När det gäller Hathayoga bör man ha normal rörlighet men behöver inte vara vältränad, förklarar Susanne och Stina som hoppas att många ska våga prova. 

Den som är intresserad anmäler sig via Barncancerfondens hemsida och kostnaden för att delta är att skänka en frivillig summa på minst 200 kr.

– Det här är verkligen en win-winaktivitet då yoga är så välgörande för kroppen. Det är en helt naturlig träningsform som alla kan göra efter sina förutsättningar. Det är inte förenat med något religiöst, däremot mår du bra av det och känner dig mjuk både på in- och utsida. Med Yoga of Hope gör du något gott för både dig själv och andra, säger Susanne och Stina.

Gåva eller sponsring

För den som inte vill delta i yogan går det självklart att skänka pengar till Barncancerfonden ändå. Gå in på ”Yoga Hope för barn som Signe” och klicka i rutan Ge en gåva så har du möjlighet att bidra till ett gott ändamål ändå.

Susanne och Stina vill också uppmärksamma Osbys alla företag på möjligheten att bli sponsor till ”Yoga Hope för barn som Signe”. Företaget blir omnämnt hos Barncancerfonden och får ett ”intyg” att sätta på väggen att de sponsrat Barncancerfonden. Välj mellan att bli Bronssponsor 2000 kr, Silver 5000 kr eller Guld 10 000 kr.

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Om Hathayoga

Hathayoga är den mest kända formen av yoga i Europa. I denna yoga skapar man balans i kroppens ”energisystem” för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling. Metoden består av kroppsställningar s.k. asanas och andningskontroll, pranayama, blandat med enkel meditation.

Stavelsen ha betyder solen och tha månen. Ordet yoga betyder förening, och hathayoga är alltså en förening mellan solens Shiva (maskulina) och månens Shakti (det feminina). I Susannes pass gör man enkla balansövningar och rör på sig. Det krävs en normal rörelseförmåga. Du kan bli lite varm och det krävs mjuka kläder. 

Om Mediyoga

Mediyoga är en yogaform som utvecklats i Sverige. Forskning finns och pågår löpande kring de positiva effekterna som mediyogan har. Man kan förklara Mediyoga som en stillsam body-mindträning som stillar sinnet, ökar kroppsmedvetenheten och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem. Den bidrar också till ökad rörlighet flexibilitet och styrka. Den röda tråden genom passen är andningen. 

Följ gärna på Instagram:

Susannes (ansvarig) @simple_sweet_yoga 

Barncancerfonden @yogaofhope

Hathayoga med Susanne Strömberg 2/11 kl. 13:00 och 14:00. 

www.barncancerfonden.se/event/yoga-of-hope/delta-i-en-yogaklass/yoga-hope-for-barn-som-signe/

Mediyoga med Stina Ralsgård 2/11 kl 9.00 och 10.30 

www.barncancerfonden.se/event/yoga-of-hope/delta-i-en-yogaklass/mediyoga—for-barncancerfonden/ 

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy