Espresso – Din lokala tidning

Hur vill du leva?

Ok, nu kommer det! Den kropp du har är (till största delen) resultatet av hur du väljer att leva ditt liv. De val som du gör och har gjort varje dag är anledningen till att du ser ut som du gör och att du känner som du gör.

Jag har läst att det tar sju år för varje cell i kroppen att ombildas. Det vill säga, den kropp du har nu är resultatet av de val du har gjort de senaste sju åren. När man tänker så förstår man också att det inte finns några snabba lösningar eller quick-fix. Man kan för en period träna eller äta sig till ett resultat. Men om man inte har mått bra på vägen så kommer det inte att hålla i längden.

Många tänker att livet är orättvist för att andra kan äta mer eller har bättre kroppsliga förutsättningar för att bygga muskler, nå ner till tårna, springa vårruset eller hålla sig borta från förkylningar och ryggont. Ledsen att behöva säga det, men livet är otroligt rättvist i detta avseende. De som har rutor på magen har kämpat väldigt hårt för att få dem. De har vägt sin mat, svettats i massor på gymmet och avstått från väldigt många impulser (ni vet de där impulserna som gör att handen hoppar ut och tar en chokladkaka till). För de allra flesta är alla dessa uppoffringar inte värt mödan, en ”lagom” väg till hälsa är förmodligen den bästa och den mest långsiktiga.

Sikta på att göra bra val i din vardag. Hitta de val som gör att du kan leva ett hälsosamt liv, utan att för den skull offra för mycket. Se till att det du gör känns roligt och lätt. Om man äter bra mat mår kroppen bättre, lever man på processad mat och socker så blir kroppen inte glad. Stärker du kroppen genom styrketräning så blir du starkare och stabilare. Tränar du rörlighet, balans, stabilitet och kondition så kommer du att bli bättre på de kvalitéerna och din kropp kommer att förändras utifrån det. Tränar du och äter hälsosamt så kommer varje cell i kroppen att må bättre.

Jag har inte alltid tänkt så här. Jag har MÅNGA gånger önskat att jag såg annorlunda ut. Att jag hade andra kroppsliga förutsättningar. När jag var yngre såg jag längtansfullt på dem som kunde kura ihop sig i ett tågsäte eller på ett flygplan. Eller på dem som fick benämningen ”nätta”. Jag har aldrig varit ”nätt”. Ofta vill man ha det man inte har. När jag började tänka om och tänka att jag vill må bra och leva hälsosamt så vände det för mig. Jag gjorde vad jag kan med den kropp jag har och försökte så gott det gick att inte snegla på andra. Det är då man märker framsteg, när man bara jämför med sig själv.

Självklart är det inte förändringen i sig som är viktigt. Det viktigaste är att vara nöjd och att tycka om sin kropp och om du är nöjd är det fantastiskt bra. Dock, ju fler människor jag möter, desto mer inser jag att de som tränar och rör på sig ÄR mer tillfreds med sin kropp. När jag frågar människor varför de tränar så är ett av de vanligaste svaren; – För självkänslan.

De senaste åren har jag även insett att samma sak gäller för våra tankar. De behöver också tränas och underhållas. De tankar vi har tänkt i vårt liv är också en stor del av dem vi är idag. Om man ständigt tänker att man inte duger eller inte räcker till så kommer man också leva på det sättet. Min bästa övning för tillfället består i att varje gång jag tittar i spegeln tänka ”Perfekt”. Jag gör det för att jag VET att alla andra tankar som spontant kommer upp inte är till någon nytta, varken för mig eller för någon annan.

Så, din kropp och ditt liv är ett resultat av de val du gör varje vecka, varje dag, varje timme, varje minut. Du kan göra massor för att påverka hur din kropp och din själ mår! Det bästa av allt är att man varje dag har möjlighet att välja om och att även om det tar sju år för kroppen att helt ombildas så kan man få märkbara resultat väldigt snabbt (om det är vad du vill).

Min önskan? Att ha massor med skrattrynkor när jag blir äldre, jag vill leva mitt liv med härliga glada tankar och mycket rörelse, det är de som stärker mig, min kropp och mitt sätt att leva.

Hur vill du leva?

Zara Tall, Friskis & Svettis

IMG_2562

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x