MAT. Låt gårdagens rester inspirera till dagens måltider. Det är bra för både plånbok och miljö och kan dessutom göra maten ännu godare. Här är ett tips för att ta vara på det som annars kanske skulle hamnat i sopkorgen.
Laga mat med rester är inte alls så dumt utan fungerar bra med lite fantasi. Räkskal blir fond och fiskgryta. Det finns mycket god smak i räkskal, smak som kan frigöras i en räkfond. Den blir sedan grunden till fiskgrytan i det här receptet.
Fiskgryta med räkfond
Räkfond:
½-1 gul lök,
skalen från 5oo g räkor
2 msk tomatpuré
2 msk neutral olja exempelvis rapsolja
1 liter vatten
1 tsk torkad timjan eller ett litet knippe färsk
Fiskgryta:
1 gul lök
1/2 fänkål
1 röd paprika
4-6 potatisar
1 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
ev. 1 pkt saffran
400 g krossade tomater
2 dl räkfond
2 dl vatten
1 dl grädde
1 tsk salt
500 g fiskfilé ex. torsk, sej eller lax
Tillagning:
Gör räkfonden. Hacka löken. Bryn räkskal och tomatpuré i oljan på hög värme i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten och timjan och koka under lock i ca 15 min.
Sila över vätskan i en mindre kastrull och koka tills 5 dl återstår. Släng räkskalen.
Fortsätt med fiskgrytan. Hacka löken. Skär bort fänkålens kärva rot och strimla fänkålen. Skär paprika och potatis i bitar.
Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och stek grönsaker och potatis under omrörning ca 5 min. Tillsätt finriven vitlök och ev. saffran mot slutet.
Tillsätt tomater, 2 dl av räkfonden samt vatten. Koka upp och sjud tills potatisen är mjuk. Häll i grädden. Koka upp igen och smaka av med salt.
Skär fisken i bitar och lägg i grytan 5 minuter före servering. Ta kastrullen från värmen och lägg på ett lock.
Källa: Karin Bohlin
Tips! Ett utmärkt vin till denna gryta är nr 6707 Alvarino från Portugal.
En annan god fiskgryta ser du här.
Text: Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner