Espresso – Din lokala tidning
Glenn Bengtssons silver blev till guld

Glenn Bengtssons silver blev till guld

Efter två års väntan kommer VM-medaljen till Älmhult

SPORT. Två av världens armstarkaste atleter hör hemma i Älmhult. De är dessutom gifta med varandra. Glenn och Erika Bengtsson plockade hem var sin silvermedalj vid armbrytnings-VM i Polen 2019. Nu har Glenns silver förvandlats till guld.
– Min finalmotståndare har fällts för dopning. Det är gott att se att fusk inte lönar sig, säger den nyblivne världsmästaren.

Glenn och Erika Bengtsson återvände från VM i armbrytning 2019 med dubbla silvermedaljer. De två landslagsbrytarna med adress Älmhult kunde vara mycket nöjda. Inte minst med tanke på vilken stor sport armbrytning är i de forna öststaterna.
Och nu, efter två år och en pandemi med tävlingsproblem över hela världen, blev resultatet ett annat. Glenn Bengtssons silver blev till guld och han har utsetts till världsmästare.
– Jag fick först veta det för några veckor sedan. Efter en lång utredning fälldes min polske finalmotståndare för dopning. Så nu kommer det en guldmedalj från Polen och jag får skicka mitt silver till Ukraina, förklarar han med ett leende.
Han uppskattar att alla ska testa sig inom sporten.
– Ja, det visar sig i tävlingsresultaten. Ju fler tester som vi genomför, desto bättre går det för svensk armbrytning.

Träningsmatcher igång igen

Nu har samhället öppnat upp en del även för armbrytarna. En gång i veckan åker Glenn och hustru Erika till Helsingborg för att få matchträning på den klubb som Erikas pappa en gång bildade på 1990-talet. Då hette den Skåne armsport, i dag är den en del av Kaisho kampsport.
Men visst är det en rätt lång resa för två timmars träning?
– Ja, men det är det värt när man vill vara bäst. Där finns bra sparring. Det blir stenhård armbrytning och det är ju den här klubben vi representerar, förklarar Glenn.

Glenn Bengtssons silver blev till guld
Ser fram emot SM

Tävlingsmässigt sett är det främst SM 2022 som finns att se fram emot. Årets VM i Florida känns inte som en möjlighet i det osäkra pandemiläge som fortfarande råder i världen.
– Nej, tyvärr. Annars är det väldigt roligt att tävla i USA. Erika och jag har varit i Las Vegas nio gånger för att delta i olika proffstävlingar.
För det är så det fungerar; de två Älmhultsbrytarna tävlar för landslaget, ibland för sig själva och ibland för sin klubb.

Tränar smart

Vi träffar världsmästaren på Erikas gym i Älmhult. Här blir det mest klassisk styrketräning tre gånger i veckan. Glenn påpekar att det vidare gäller att träna smart.
– Man måste träna effektivt för att hålla sig skadefri och tänka på att stärka upp den svagaste länken i kroppen. Jag jobbar ju dessutom som snickare. Det är ofta ett rätt fysiskt arbete så jag måste räkna med det också i den totala träningsmängden.

Styrka och teknik

När det väl är tävlingsdags är det styrka, teknik och taktik som gäller. Och det är absolut inte den rena råstyrkan som drar det längsta strået.
– En riktigt stadig tyngdlyftare som väger 140 kilo har faktiskt inte en chans mot mig i armbrytning, säger Glenn med ett skratt.
Och glädjen är viktig.
– Det är sant. Jag satsar på att vara på så gott humör som möjligt när jag tävlar.
Så visst finns det arga snickare – men den här mästaren är definitivt den glada och starka snickaren.

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x