DRYCK. Midsommar! Nog bär själva ordet på förväntningar av olika slag. Blommor under kudden för den unga flickan och kryddväxter i glaset för den äldre herren. För många av oss handlar midsommar om att träffa släkt och vänner, att njuta av sommaren, god mat, dryck och ledigt umgänge.
Ingen midsommar utan nypotatis och sill, jordgubbar med glass och vispgrädde och något trevligt på grillen till kvällen. Men vad dricker man lämpligen till midsommarmaten? De flesta har nog redan sina favoriter men här kommer några exempel på ädla drycker i midsommartid som jag själv föredrar.
Traditionell midsommarlunch
Midsommarlunchen är den traditionella; nypotatis med dill, matjessill, brynt smör, gräddfil, gräslök och finhackad rödlök samt färskrökt lax och ägghalvor som en mjuk avrundning. En god kavring, danskt rågbröd, knäckebröd och ett par lagrade ostar är fina tillbehör, vi sitter gärna länge till bords om vädret är nådigt.
Öl och snaps
Till sill med tillbehör ser jag bara en värdig dryck förutom vatten – öl. Själv föredrar jag en sval, ljus lager, den förhåller sig fint till allt ovanstående. Och naturligtvis vill jag ha en snaps till. Systemet har en uppsjö av olika goda, kryddade snapsar. Själv väljer jag emellertid någon av mina egna kryddningar: bäsk, myskmadra, björkskott (ska göras när knopparna börjar slå ut) eller citron. Den förstnämnda görs i slutet på augusti men citronsnapsen kan göras året runt – på köpta citroner! Porsbrännvinet, det sagolika, sparar jag till kräftorna. Men prova gärna en sval, ung whisky eller calvados som snaps – mycket bättre än du kan föreställa dig.
Mousserande i skuggan
Vad dricker man då i skuggan av midsommarstången? Ett glas rosé, gärna mousserande, är aldrig fel och gör dig lätt i dansen men sedan man blivit varm passar en svalkande och inte alltför alkoholstark sommardrink som en smäck – och den kan också fungera som aperitif inför kvällens grillning.
Bitterljuva sommardrinkar
Italienarna är bra på mycket men speciellt på bitterljuva sommardrinkar. Aperol blandad med en torr prosecco är en klassiker som på senare år också fått fotfäste i Sverige, fräsch och svalkande men med lite sting i bettet. Ännu mer sting får du i min gamla favorit; Campari med apelsinjuice, oslagbar som aptitretare och som inledning på en lyckad utefest.
Till grillat
Till grillen kan drycken variera. En kryddig korv kräver en lite kärvare öl som bjuder motstånd och här finns det flera lokala bryggerier som bjuder upp till dans. En bit nötkött, t.ex. entrecôte eller långgrillad högrev kräver ett lite kraftigare rödvin, fläskkött och kyckling kommer bättre till sin rätt med ett lättare rödvin. Fisk är gott att grilla, här fungerar kanske öl eller ett vitt vin, gärna fatlagrat, bäst men även lättare röda kan fungera bra.
Och så gubbarna…
Till jordgubbarna, vare sig man äter dem efter lunchen eller efter middagen – eller efter bådadera – passar ett sött dessertvin bäst, exempelvis en Tokajer men också ett mousserande lite sötare rosé passar bra till.
Under alla förhållanden: satsa på kvalitet före kvantitet och njut av tillvaron!
Bengt Arne
adladrycker@gmail.com
Här hittar du förra krönikan om drycker.