Espresso – Din lokala tidning
Goda avsikter

Balansera med positiva nyheter

LEDARE. Dåliga nyheter får oss att må sämre. Vi är programmerade att reagera på hot, vilket är en överlevnadsinstinkt. Men dagens flöde av klimatkris, corona, gängkriminalitet etc, gör att våra hjärnor över-processar. Som när fläkten på en bärbar dator går på högvarv. Det gör oss oroliga även för det som ligger oss nära. Vår hälsa och våra relationer.

Det finns otaliga tester och undersökningar om hur vi reagerar på flödet av dåliga nyheter och vi behöver balansera med positiva nyheter. Vår reaktion sitter i hjärnan som i sin tur sätter igång processer med hjälp av hormoner som kortisol. Det kan räcka med att läsa morgontidningen eller se en nyhetssändning. Pulsen ökar, blodet laddar muskler och gör oss stressade och alerta. Det är en normal reaktion. Problemen uppstår när våra kroppar förblir i stress pga. ständig konsumtion av elände.

Nu finns det bot för det mesta. Det enkla är att själv sortera eller att balansera med positiva nyheter. Vi vet ju att kanske 90% av allt i världen är positivt, även om det goda bara får 10% uppmärksamhet. Samt att eländet, som står för en bråkdel, får alla rubriker. Balans kan du också få genom avslappning, meditation, yoga etc.

Ett annat sätt är att fortsätta läsa i denna tidning. Den är till 100% fri från elände. Tvärtom så kan vi väl redan nu varna lite för en eller annan dusch av dopamin, serotonin eller endorfin. Samtliga gör dig troligen på riktigt bra humör. Bara så du är förberedd.

Text: johnny@espressoreklam.se

Läs förra ledaren här.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x