Espresso – Din lokala tidning
Ekonomiskt jämställda i relationen

Bli ekonomiskt jämställda i relationen

EKONOMI. Vi lever i ett av världens mest jämställda länder. Men bara hälften av hushållen tycker att deras ekonomi är ekonomiskt jämställd. Det stämmer. Kvinnor tjänar i genomsnitt 76 procent av männens lön, har 50 procent av männen tjänstepension och 50 procent av männens kapitalinkomster. Men det går att ändra på – här är tre tips från placeringsrådgivarna Richard Barba och Sebastian Hovander.
Våga prata pengar

För att känna att ni är ekonomiskt jämställda i relationen måste båda känna sig trygga och självständiga i hushållets ekonomi. Men många par glömmer bort att prata om pengar med varandra. En bra fråga att börja samtala om är till exempel hur ni vill att den gemensamma framtiden ska se ut rent ekonomiskt. Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra som det ser ut just nu?

Planera pensionen mer jämställt

De olika val som du gör i livet kan få betydelse för din framtida pension. De flesta känner till att lönens storlek spelar en viktig roll. Andra saker som påverkar den framtida pensionen är föräldraledighet, minskad arbetstid och antal VAB-dagar. Att flytta över den del av pensionssparandet som heter premiepension till sin partner är ett sätt att göra det framtida pensionärslivet mer jämställt. Ett extra sparande är ett annat sätt att kompensera den som har tagit ett större ansvar hemma under perioder.

Planera fritid och arbete tillsammans

Ett sätt att göra relationen mer jämställd är att prata igenom vem som vill ha möjligheten att vara ledig mer och i vilken utsträckning. Ett alternativ kan till exempel vara att båda parter i förhållandet kan gå ner i arbetstid. Istället för att en av er prioriterar barn och den andra yrkeslivet. Om ni är överens om att bara en av er ska arbeta mindre eller vara hemma mer med barnen, är det viktigt att spara till den som har lägre inkomst. Det har även stor betydelse om relationen skulle förändras i framtiden.  

Vill ni ha hjälp att planera en jämställd ekonomi? Kontakta en placeringsrådgivare för att boka ett möte.

Richard Barba och Sebastian Hovander
Placeringsrådgivare
Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Här läser du fler ekonomiska tips.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x