Espresso – Din lokala tidning
E.G. Blomqvists Guldsmedsaffär i Älmhult

Blomqvists Guldsmedsaffär i Älmhult


GULD i 90 år

NÄRINGSLIV. När det närmar sig jul är det alltid bråda tider i guldsmedsaffären. E.G. Blomqvists Guld i Älmhult har dessutom precis firat 90 år, och Lina Petersson är den fjärde generationen av kvinnliga butikschefer som ser till att kunderna hittar just det de vill ha.

Blomqvists Guldsmedsaffär i Älmhult startades redan 1931 av Lina Peterssons morfars far. Erik Gustav Blomqvist var själv från Växjö, men butiken och guldsmedjan har alltid legat i Älmhult.
– Han hade ett tiotal anställda i guldsmedjan och hans fru Ida basade över butiken. Det har blivit en tradition med kvinnliga butikschefer, säger Lina som tog över efter mamma Ulla för 13 år sedan.
– Och jag har jobbat med både min mamma och min mormor i butiken, säger Ulla Petersson, som fortfarande jobbar i familjeföretaget.

Från vardag till vigsel

90 år i branschen har även gjort att Blomqvists har många trogna kunder på orten.
– Vi måste ju följa med tiden och erbjuder i dag mer än bara silver och guld. Här ska finnas något både för den som söker en exklusiv vigselring och för den som kommer in med en hundralapp i fickan. Men många av våra kunder har vi en långvarig relation till som kan röra allt från dop till begravning!

Utbud och reparationer

Verksamheten är helt fristående och väljer sina egna leverantörer. Stort fokus ligger på svenska designers och Lina jobbar för att ha både bredd och ett bra bassortiment.
– En ganska stor del av verksamheten är också reparationer och justeringar av befintliga smycken. Allt från storleksändringar till att man vill göra om arvegods till något som bättre passar ens personlighet. Vi samarbetar med en guldsmed som hjälper oss om man vill smälta ner och göra nytt – det är ett utdöende hantverk och vi är glada att kunna erbjuda den möjligheten till kunderna genom butiken, säger Lina.

Blomqvists Guldsmedsaffär
Lina, Ulla och Elisabeth bidrar gärna med smakråd till kunderna som kommer in till Blomqvists Guldsmedsaffär.
En del av en helhet

Nu i jultider kommer många in för att handla gåvor på E.G. Blomqvists Guldsmedsaffär i Älmhult. Lina, Ulla och Elisabeth Stjernqvist som också jobbar i butiken bidrar gärna med sina smakråd.
– Vi har lång erfarenhet och vet vad vi gör. Det ska kännas tryggt att handla här! Vi jobbar mycket med nordiska designers, deras kollektioner passar ofta bra med andra trender inom vad vi har på oss. Vi ser även fram emot att komma igång med lite mer events tillsammans med andra lokala handlare framöver – smycken är ju en del av en helhet i det vi har på oss.

Text & Foto: Erik@espressomedia.se

Här kan du läsa en annan artikel om Älmhult.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x