JURIDIK. I lagens mening är det skillnad på att vara gifta och sambor. Att komma överens i förväg om vad som ska hända om ni en dag skulle dela på er, eller om en av er skulle gå bort, är ett tecken på omsorg om varandra. Det är bra att skriva samboavtal som på ett tydligt sätt anger hur ni vill dela upp era tillgångar. Det kan bespara er och era anhöriga uppslitande tvister.
I en bodelning mellan sambor ingår gemensamt införskaffad bostad och gemensamt införskaffat bohag. Annan egendom ingår inte. Det spelar ingen roll vem av samborna som betalat för bostaden och bohaget. Skaffar man en bostad för att den ska vara gemensam permanentbostad så räknas den som samboegendom. Detsamma gäller bohag som man införskaffar för gemensamt bruk i permanentbostaden.
Om endast en av er har investerat i bostaden eller bohaget kan det få långtgående konsekvenser vid en bodelning. För att undvika att en bostad eller bohag i en sådan situation omfattas av en bodelning kan ni skriva ett samboavtal. Genom ett samboavtal avtalar ni att sambolagens regler inte ska gälla vid en bodelning er emellan. Vidare gäller att ett samboavtal ska vara skriftligt men man behöver inte registrera det för att det ska vara giltigt.
Bra att veta är också att ni som sambor inte automatiskt ärver varandra ens efter lång tid som sambor. Därför bör ni också fundera på att skriva ett testamente.
Detta är en förkortad beskrivning av det aktuella juridiska området. För fullständig information hänvisar vi alltid till ett samtal med en jurist.
Christopher Jöryd, biträdande jurist på Amber Advokater
Christopher.joryd@amberadvokater.se
Här kan du läsa om bodelning för gifta.