Espresso – Din lokala tidning
Debuterar som romanförfattare

Debuterar som romanförfattare

KULTUR. Släktforskningsintresset ledde älmhultsbon Anna Barnett till att bli författare. I december publicerades hennes debutroman Sorgmantlar och Festklänningar. Det är en historisk roman som utspelar sig i 1800-talets Stockholm, och som kretsar kring den ensamstående sömmerskan Gerda.

I boken får läsaren en inblick i sömmerskan Gerdas liv, både till vardags och fest.
– Miljöbeskrivningar är viktiga för mig, eftersom de kan transportera läsaren tillbaka i tiden, och ge en uppfattning om hur det luktade, kändes och såg ut för 150 år sedan. Man får en känsla av att vara i händelsernas mitt helt enkelt, berättar Anna Barnett.
Idén till boken fick Anna ifrån släktforskning, som är ett av hennes stora intressen. Bokens karaktärer och händelser är grundade i vissa fakta. Anna har en vän som hade fått se släktens gravbrev, och där upptäckt två för henne okända kvinnonamn.
– Eftersom de var begravda i släktgraven förstod hon ju att de på något sätt måste vara släktingar till henne. Jag antog utmaningen att försöka lista ut vilka dessa kvinnor var, säger Anna som nu debuterar som romanförfattare.

Debuterar som romanförfattare
Anna Barnett debuterar som romanförfattare med boken Sorgmantlar och Festklänningar. Foto: privat
Arkiv och kyrkoböcker

Sökningar i arkiv och kyrkoböcker för att försöka hitta information om kvinnorna visade sig vara besvärligt, eftersom många så kallade ”oäkta” barn födda till okända föräldrar dök upp. Det var en stor skam att föda barn som ogift kvinna på 1800-talet, och detta avspeglar sig i den ofta knapphändiga informationen i arkiven från tiden.
– Det krävdes en hel del fantasi och kreativitet för att försöka rekonstruera kvinnornas liv och historia.

Kvinnohistoria i dåtidens Stockholm

Boken krävde inte bara forskning i kyrkoarkiv och personregister. Anna har också spenderat mycket tid med att undersöka Stockholms historia i stort under den aktuella perioden (slutet av 1800-talet).
– Ja, gamla dagstidningar, som finns att läsa digitalt från Kungliga biblioteket, har varit en av mina viktiga källor för att ta reda på hur man roade sig, vilka restauranger som fanns, vad för slags julklappar som var populära, hur mycket mat och kläder kostade och så vidare, säger Anna och sammanfattar:
– Under resans gång har jag lärt mig otroligt mycket om kvinnors liv i dåtida Stockholm, och jag hoppas kunna förmedla både kunskap och läsglädje till mina läsare genom min berättelse om Gerda!

Fotnot: Sorgmantlar och Festklänningar finns att köpa hos nätbokhandlarna. I nuläget planerar Anna en uppföljare, som hon ämnar börjar skriva under våren/sommaren.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x