Espresso – Din lokala tidning
Barnbok Pigge Igelkott

Osbylärare debuterar som barnboksförfattare

LITTERATUR. Till vardags arbetar Maria Blixt som lärare och förstelärare på Killebergskolan i Osby. I december debuterade hon som barnboksförfattare med boken Pigge Igelkott och följde då upp en gammal dröm.
– Ja jag drömde redan i 3:an om att bli konstnär och författare, berättar Maria.

Maria började skriva på en saga redan som tonåring och när hon fyllde 30 så ville hon ta tag i den men inget förlag nappade. Ett tag därefter blev hon tillfrågade om att göra material till Skolplus och beskriver att det blev som att öppna en kran. Sen kom Pigge Igelkott till.
– Jag hade uppenbarligen ett uppdämt behov av att skriva, säger hon med ett skratt. Det bara bubblar ur mig när jag skriver. Jag har mycket fantasi och äventyr inom mig och försöker rikta in mig på ungdomslitteratur och äventyr för åldern 3-9 år. Jag känner att jag har utvecklats i mitt skrivande och det är jätteroligt säger Maria som genom denna bok debuterar som barnboksförfattare.

Två viktiga budskap

Idén om Pigge Igelkott började med att Maria gjorde en berättelse om en igelkott till barnen i skolan.
– Barnen gillade verkligen den och sedan växte berättelsen fram, fortsätter Maria och berättar att hon även illustrerat boken själv. Och det ligger ett viktigt budskap i just detta faktum påpekar hon.
– Jag har två viktiga budskap med boken. Det ena är att det räcker att vara ”good enough” – alltså ritade jag bilderna själv. Jag vill visa på att barn är väldigt tillåtande och accepterar när något är just ”gott nog”. Det andra budskapet är att ibland måste man vara lite modig.

Debuterar som barnboksförfattare
Osbylärare Maria Blixt debuterar som barnboksförfattare.
Signering på gång

För att få boken att sticka ut i den stora mängd barnböcker som ges ut har Maria valt att ha en skönlitterär del, en faktadel och även en ordförklarande del i boken. Faktadelen berättar om igelkotten och lyfter fram att vi bör vara rädd om våra fridlysta djur. Boken finns i nuläget att köpa i bokhandeln i Hässleholm och Osby, Supermarket i Bjärnum, Bernols färghandel i Bjärnum, ICA Maxi Älmhult och Hässleholm. Under februari kommer Maria att ha signeringar utomhus i Osby och Bjärnum. Det kommer affischer med information i de lokala butikerna och signeringskvällar är planerade under februari månad för både Bjärnum och Osby, lovar hon.
Blir det någon uppföljare till Pigge?
– Jag har fått frågan några gånger. Men först har jag ett par nya manus på gång och ska även skriva mer läromaterial. Men jag stänger inte dörren för en uppföljare, avslutar Maria.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: privata

”Pigge är ingen vanlig igelkott. Han är modig och har ett hemligt vapen. Han kan skjuta fiender med sina gift-taggar. Taggarna bara kliar lite om de träffar ett djur så de är inte farliga, om du inte är en robotgräsklippare förstås”

Fakta
Maria Blixt är född och uppvuxen i Killeberg och bor numera i Bjärnum med sina två pojkar. Pigge Igelkott är Marias debutbok.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x