Espresso – Din lokala tidning
Destination Möckelsnäs har fått alla bitar på plats

Destination Möckelsnäs har fått alla bitar på plats

– Natur och kultur, mat, dryck och prunkande trädgård

BESÖKSMÅL. Möckelsnäs Herrgård tronar på en halvö i sjön Möckeln. Här har historia skrivits sedan Gustav Vasas dagar. På andra sidan vägen som slingrar sig fram genom bokskog finns Orangeriet med sin inspirationsträdgård och ett kulturcenter med konsthall och konsertsal. Nu samlar man all verksamhet under namnet Destination Möckelsnäs.
– Vi vill att människor ska se detta som ett enda stort besöksmål, förklarar vd:n och verksamhetsledaren Håkan Gröön.

En spegelblank Möckeln visar sig från sin bästa sida. I herrgårdens matsal med vidunderlig utsikt växer berättelsen om nya Destination Möckelsnäs fram. Här finns Håkan Gröön som är vd för den samlade verksamheten. Ingemar Ljungqvist ansvarar för natur, kultur och forskning och Tobias Andreasson leder den dagliga verksamheten. En trio herrar med visioner, och de är rörande överens.
– Ja, Destination Möckelsnäs har fått alla bitar på plats nu. Vi känner att vi kan erbjuda något för alla i ett enda stort utflyktsmål, konstaterar Håkan Gröön.
Tobias Andreasson har just flyttat upp från livet i Lund till en tillvaro mitt i ett naturreservat i Småland. Och han stortrivs.
– Destination Möckelsnäs kan erbjuda så mycket, men det är ändå naturen som är grunden för allt. Här är sagolikt vackert, säger den nyblivne smålänningen.

Destination Möckelsnäs har fått alla bitar på plats
Spegelblankt i sjön Möckeln.
Samordnade tillgångar

För första gången har alla de tillgångar som finns invid sjön Möckeln samordnats. Och det är lite märkligt, men en dagsutflykt hit kan kosta från noll kronor till nästan hur mycket som helst. Ändå kan alla ta unika upplevelser med sig hem.
Den här höstdagen står till exempel ett flertal bilar parkerade utanför hotelldelen av herrgården. Samtliga från Tyskland. Att locka såväl närboende som mer långväga turister är en ambition.
– Vi har 80 hotellbäddar, sex konferensrum och två restaurangkök och alla möjligheter att bli en betydande destination, berättar Håkan Gröön.
När nästa års trädgårdssäsong drar igång väntar en ny lockelse ett lagom långt stenkast från herrgården. Orangeriet gör en ytterligare omdaning – av sin inspirationsträdgård. Nu ska man kunna följa årstiderna i odlingarna, ta en paus på trädgårdskaféet och kanske göra ett inköp i trädgårdsbutiken. Och varför inte göra bekantskapen med den kulturstig som just nu anläggs av lokala konstnärer.

Kulturcenter

Möckelsnäs kulturcenter har tillkommit under 2000-talet. Den långa byggnaden smälter väl in i den naturliga miljön. Men starten på denna satsning blev inte särskilt blomstrande. Efter invigningen dröjde det runt tio år innan konsertlokalen, närmast att likna vid en amfiteater inomhus, togs i bruk. Det var när Ingemar Ljungqvist klev in i bilden.
– Allt från trubadurer och matupplevelser, konst och större musikarrangemang ryms här i dag. Vi har exempelvis löpande konstutställningar och tänker nästa år skapa en permanent utställning i vår konsthall, berättar Ingemar.
Efter år av tystnad har det bjudits på ljuv musik av Smålandsoperan och nu senast en hyllad tribut till bluesartisten Peps Persson, som hade Möckelsnäs som hemmaplan en period i sin långa karriär.
Visor, blues, jazz och opera. Men Ingemar Ljungqvist är nyfiken på mer och sneglar gärna på den genuina gamla countrymusiken. Vem vet. Kanske blir det “A Day In The Country” nästa år?

Destination Möckelsnäs har fått alla bitar på plats
Orangeriet med sin inspirationsträdgård bjuder på flera nyheter 2022.
Naturinramning

Naturen återkommer hela tiden i resonemanget. Det är där forskningen kommer in i bilden. Ingemar Ljunqvist har en bakgrund i forskningsvärlden och berättar gärna om de nya 72-timmarsbodarna. Något som nästan låter som ett vildmarksäventyr.
– Det handlar om fyra hus inne i skogen där man kan bo i 72 timmar. Här ska vi i samarbete med forskare mäta naturens läkande kraft.

Bygga upp varumärket

Närmast väntar en period av julbord på Destination Möckelsnäs. Fredagar och lördagar från den 26 november till den 18 december. Men nyfikenheten är förstås stor, vilka nyheter blir det när vi kliver in i år 2022?
Svaret är temahelger varje månad, vinprovningar, ett arrangemangstält, relax, massage och badtunnor, och dessutom kajak- och cykeluthyrning.
– Nu gäller det att bygga upp varumärket för att skapa ett intresse, påpekar Håkan Gröön. Den som ansvarar för den dagliga verksamheten på Destination Möckelsnäs får sista ordet.
– Det ska kännas att det är härligt att bara vara här, säger Tobias Andreasson.

Text och foto: Lasse Lindell

Här kan du läsa en tidigare artikel om Möckelsnäs orangeri.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x