Espresso – Din lokala tidning
Eva Uppsäll driver trädgårdsdelen på orangeriet

Orangeriet på Möckelsnäs satsar på uteliv och odling

TRÄDGÅRD/UTELIV. Vi åker till en pärla vid sjön Möckelns strand som fortfarande är klädd i vinterskrud. Men våren väntar runt hörnet…
Lagom till påsk är det dags! Orangeriet och Kunskapscenter i Möckelsnäs slår upp portarna för en ny spännande säsong. Många av satsningarna ligger i tiden. Det handlar mycket om uteliv.

Eva Uppsäll är trädgårdsansvarig på Möckelsnäs orangeri och kan berätta om kafé, utekök, utökad trädgårdbutik med lokalt konsthantverk och workhops med trädgårdstema.
– Ja, lägger man sedan till utegym, trädgårdsbingo, skulpturslinga och en naturlekplats hoppas vi kunna bli ett riktigt intressant utflyktsmål. Det känns som om vi ligger rätt i tiden, säger hon.
Eva är i grunden biolog och arbetar med trädgårdsdesign i egna företaget Greenery Studio Arkitekt och Trädgård. Nu delar hon sin arbetstid med uppdraget i Möckelsnäs. En rolig och utmanande uppgift. Orangeriet på Möckelsnäs satsar på uteliv och odling bland annat.
– Vi utvecklar verksamheten hela tiden. Det kommer att bli grillkvällar med avslutning på Kunskapscenter, ett helt naturligt samarbete för att skapa en spännande mötesplats.
Och med tanke på utmaningar nämner hon:
– Jag satte 1 300 perenner i höstas!


Odlingsintresset ökar

Vi slår oss ner intill det nya köket på Kunskapscenter. Konsthallen lockar ögat och i konsertsalen en bit bort pågår renovering inför nya spännande evenemang. Utanför fönstret gnistrar rimfrosten i buskar och träd men grönskan är egentligen bara ett par månader bort. Det börjar säkert rycka i odlingsfingrarna.
– Intresset för att odla har ökat markant. Vi tänker bredda vårt utbud i trädgårdsbutiken och ge kurser i trädgårdskunskap. Det finns massor av idéer som bara väntar på att bli förverkligade. Och självklart ska vi se till att både äldre och personer med olika funktionsvariationer kan ta del av verksamheten.
Men trots alla nyheter finns det förstås saker man inte ändrar på i första taget. Pelargontrappan med ett otal varianter av den populära blomman finns givetvis kvar inne i Orangeriet.

Fyra kvarter

Länge har den stora trädgårdsanläggningen varit anlagd enligt Carl von Linnés tankar. Även fortsättningsvis kommer den att rymma fyra ”kvarter”, men med en lite annorlunda inriktning.
– Ja, det blir en årstidsträdgård, en ätbar trädgård, ett kvarter med rosor och så ett “woodland”. Alltså planteringar av träd, buskar och perenner, förklarar Eva Uppsäll.
Även baksidan av Orangeriet ska nyttjas framöver. Här växer just nu fantasieggande skulpturer fram.
Under påskhelgen slår Orangeriet och konsthallen inne i Kulturcenter upp dörrarna för besökare.
– Vi börjar med att ha öppet under helgerna. Sen, framåt sommaren blir det fem dagar i veckan, berättar Eva.
Hon tror att många av de vanor som skapats under den långa pandemitiden kommer att leva vidare. Helt frivilligt. Man kan lugnt säga att det numera är inne att vara ute!

Text och foto: Lasse Lindell

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x