Espresso – Din lokala tidning
En djungel på tomten

En djungel på tomten

Johan och Linda bygger tropiskt växthus i jätteformat

BYGGA&BO. Det finns trädgårdsprojekt, och så finns det trädgårdsprojekt. För Johan och Linda Johansson Frodig i Jeppa Svenstorp är trädgården en experimentverkstrad. Vårens stora projekt är ett nästan 400 kvadratmeter stort tropiskt växthus.

Kanske tillhör du en av dem som redan har hittat till Jeppa Svenstorp? Om inte, så kan man väl säga att när man rullar upp för slutet av den lilla grusvägen lagom sargad av tjällossningen räknar man inte med att det ska växa bananer eller papaya vid vägens slut. Men här finns faktiskt början till en djungel på tomten.
– Vi kunde hitta spår av en trädgård, här, säger Linda när vi passerar de prydligt uppmurade odlingslådorna nedanför boningshuset.
Gården köpte paret 2014, och då hade den stått obebodd länge. Nu promenerar vi längs en nyplanterad allé av Bohuslindar ner emot dammarna på den kuperade naturtomten. Johan visar stolt upp den chilenska brödgranen, som mot alla odds överlevt göingeklimatet.
– Det blir som ett mikroklimat just här där skogen slutar, säger Johan som gillar att tänja på gränserna både när det gäller arter och odlingsmetoder i trädgården.

Jorden värmer

Det murade medelhavsväxthuset som står på tomten ger en försmak av hur parets nya tropiska växthus ska fungera. I ett hörn står en vattenmantlad kamin med ackumulatortank, men den huvudsakliga värmekällan är jorden under och omkring huset, som är murat 1,6 meter under marknivån.
SLU hade gjort mätningar på jordvärme där man kunde se att redan på den nivån kan man få ut 6 grader. Marken värmer på vintern, och kyler på sommaren, så man behöver inte så mycket extra ventilation för att hålla temperaturen nere när solen skiner, konstaterar Johan.
– Det finns inte så många växthus av den här typen i sverige, så jag har väl hämtat en del inspiration från olika byggprojekt i USA.

Biljett från Malaysia

Och bananerna då? Jo, de växer i det subtropiska växthuset som är byggt i direkt anslutning till husets vardagsrum. Här kilar katten Gustaf, som redan bodde på gården när familjen flyttade in, ledigt mellan fikonträd, blommande avocadoplantor, nya zeeländska jättekörsbär, papayor och mycket annat.
– Vi var på en jorden runt-resa när husannonsen kom upp, berättar Linda.
– Vi satt i Malaysia och letade egentligen efter biljetter vidare till Kenya eller Sydafrika, men vi såg potentialen i huset och tomten, så det fick bli en biljett till Köpenhamn.


Växande besöksmål

Potentialen i den gamla gården kunde helt enkelt inte motstås, och sedan dess har många besökare fått uppleva Jeppa Svenstorp och de driftiga projekt som ännu bara påbörjats där.
– Vi har varit en del av Tusen trädgårdar där man öppnar upp sin trädgård för besökare. Förra sommaren ordnade vi en egen visning och det kom tvåhundra personer. Vi hoppas kunna göra något liknande första helgen i juli om omständigheterna tillåter, säger Linda.
– Vi tar gärna emot besökare, men vi vill att man hör av sig först.

Sveriges största fikonträd

I den stora krater som ska bli växthus
slår Linda och Johan sig ner i ett nyanlagt stenparti som ska bli en naturpool. Strax intill står grävmaskinen från Lundins gräv & anläggning som har helentreprenad på bygget.
– Vi hoppas kunna resa tak och väggar i maj, innan dess kommer stort ett fikonträd som är beställt från Spanien. Det blir det största fikonträdet som någonsin har funnits i Sverige, berättar Johan.

Text & Foto: erik@espressomedia.se

Här kan du läsa om ett annat roligt trädgårdsprojekt.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x