Espresso – Din lokala tidning
En vasaloppsveteran med eget museum i Loshult

En vasaloppsveteran med eget museum i Loshult


Lars Persson är en unik skidåkare i fädrens spår

SPORT/BESÖKSMÅL. Han är en av de mest idoga Vasaloppsåkarna i hela skidvärlden. Lars Persson har åkt i ”fädrens spår” hela 51 gånger, dessutom i följd. Samlingarna av medaljer, diplom, skidor, nummerlappar och tidningsurklipp förvarar han i ett ombyggt husvagnsgarage i skogen utanför Loshult.
– Det är mitt Vasaloppsmuseum. Jag är väldigt glad att jag bestämde mig för att spara alla dessa roliga minnen, säger han.

Lars Persson fick idén att åka det klassiska Vasaloppet i slutet av 1960-talet. Det nio mil långa skidloppet mellan Berga by i Sälen och Mora hade börjat tv-sändas och det var spännande bilder som kablades ut. Tusen och åter tusen skidåkare stormade fram i spåren uppe i Dalarna. Nå, alla kanske inte stormade fram direkt.
Lars Persson kommer ihåg premiären mycket väl.
– Jag var 26 år gammal och åkte tillsammans med några jobbarkompisar. Sen fanns det nio tusen andra som också var med, säger han och ler gott åt minnet.
Lars åkte för den småländska klubben Lönshult GoIF. Under fötterna hade han träskidor vallade med trätjära. Hans tid slutade på åtta timmar och tio minuter. Men hur gick det sen till att bli en vasaloppsveteran med eget museum i Loshult?

Unik skidåkare

– Jag hade väl inte tänkt åka fler gånger, men jag tyckte att tiden var så bra att det blev en fortsättning. Det blev tio år, och tjugo och trettio. Nu är jag uppe i femtioett år i följd. Jag tror att det bara är tre till i hela skidvärlden som kan mäta sig med det.
Tilläggas kan, att efter trettio genomförda lopp får man hederstiteln Veteran och en egen anvisad startplats. Veteran blev Lars redan vid sekelskiftet. Lika imponerande är att han åkt på en snittid under åtta timmar fyrtionio gånger i rad.
– Ja, det är riktigt bra. Snabbaste noteringen är fem timmar och tjugonio minuter.
Sedan 1985 tävlar Lars Persson för lokala klubben Treby IF. Med sig i spåren har han numera sonen Roger. Han är rena nykomlingen i sammanhanget.
– Ha ha, han har ju bara åkt trettiotre gånger, säger Lars Persson med glimten i ögat.

En vasaloppsveteran med eget museum i Loshult
En vasaloppsveteran med eget museum i Loshult. Lars Persson har bl.a. sparat alla skidor och nummerlappar han använt genom åren.
Körde förbi kungen

– När man ber Lars Persson plocka fram de största och roligaste minnena från den långa Vasaloppskarriären behöver han inte tänka länge. Den gång han körde förbi kung Carl XVI Gustaf finns med på listan. Att han startat bredvid prins Carl Philip likaså.
– Men prinsen var en duktig skidåkare. Honom klarade jag inte av.
Den speciella inbjudan att åka det amerikanska Vasaloppet i Mora, Minnesota, år 2006 var också en höjdpunkt. För att inte tala om mötena med skidlegendaren Sixten Jernberg.
– Vi bodde många gånger i Sixtens skidby och jag var hemma och hälsade på honom. En rolig och lite speciell människa.
Fast frågan är om inte firandet av det femtionde loppet 2020 slår allt annat. Då åkte Lars tillsammans med sonen Roger och barnbarnet Lukas plus drygt femton tusen andra skidentusiaster.

Speciell känsla

– Det var verkligen speciellt. Vilka ovationer vi fick när vi tre gick i mål. Sedan blev det fest i klubbstugan med kaffe och tårta. Vasaloppet arrangerades första gången 1922 och var länge en manlig angelägenhet. Så är det inte i dag. Givetvis har Lars Perssons fru Ulla också provat på det berömda långloppet.
– Ja, Ulla ville se hur det var ute i spåret. Men bara en gång. Och det löftet har hon hållit!
Lars Persson vill inte sia om möjligheten att det blir en femtioandra gång uppe i Dalarna och en ny nummerlapp i museet.

Fler sportäventyr

Däremot berättar han gärna om andra äventyr i idrottsvärlden. Han skulle ju göra något när det inte fanns snö också.
– Jag tycker om att springa. Det har blivit tio Lidingölopp och en en hel del andra mindre tävlingar.
Kraftprovet ”En Svensk Klassiker” med långlopp i simning, cykel, skidåkning och löpning har han bevisligen klarat av. Diplomet hänger på väggen.
– Jag är nog den ende som varit med i Vansbrosimningen utan att egentligen kunna simma, säger han med ett skratt.
Också det ett slags rekord…

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Här kan du läsa ett annat reportage om framgångsrika lokala idrottare.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x