Espresso – Din lokala tidning
tio månaders baby

Femte hembesöket i Växa tryggt

BARN & FAMILJ. Nu är du tio månader och idag kommer föräldrastödjaren och barnhälsovårdsköterskan på besök.
Dina föräldrar får en bok som heter ”Här är jag, vem är du?” Den handlar bland annat om hur föräldrar kan utveckla en god relation till sina barn.
Femte hembesöket

Du vill gärna känna på boken, skaka den, smaka på den och kasta iväg den. Du undersöker saker med händerna och med munnen. En lek som du gillar är när din förälder bygger ett torn av klossar eller plastmuggar som du sedan river ner. Vid det femte hembesöket i Växa tryggt har du kommit på att saker finns fast de inte syns och du vet vad som finns i skåp och lådor i köket som blivit din nya favoritlekplats.

Mat- och sovvanor

Dina föräldrar ställer frågor till barnhälsovårdsköterskan om dina mat- och sovvanor. Just nu äter du bra, favoriten är banan som du visar med hela kroppen att du tycker om och vill ha. De pratar även om hur det går till att ansöka om förskoleplats efter föräldraledigheten. Dina föräldrar läser för dig ofta och du förstår en del ord, ibland dansar ni och du skrattar högt.

Stora känslor

När du ska sova tycker du om att bli kliad på ryggen samtidigt som din förälder sjunger för dig. Du kan göra dig förstådd genom att peka och du ”pratar” på ditt eget sätt. Ibland när du blir arg, ledsen eller rädd så blir känslorna stora och får inte riktigt plats i din lilla kropp och då behöver du hjälp av dina vuxna att hantera det, de behöver förklara vilken känsla det är, ta emot den och erbjuda tröst.

Fotnot: Detta är en beskrivning av det första av sammanlagt sex hembesök som Familjecentralen i Osby gör hos nyblivna föräldrar. Den första texten hittar du här.

Text: Eva Ågran, Samordnare Familjecentralen Osby

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x