KULTUR. Från att ha varit en förening som fokuserar på bio-film växlar nu Folkets Hus Älmhult upp till att bli en bredare arrangör av kulturevenemang. I april invigdes Jazzklubben på lilla scenen i den nyrenoverade restaurangdelen. Magnus Thuvesson, ordförande med jazzen nära hjärtat, hoppas att Älmhultsborna är redo för intima konserter på hemmaplan.
Det glada 20-talet för 100 år sedan blev startskottet för jazzen som bred populärmusik. Nu är det 20-tal igen, och nyheten att Älmhults Folkets Hus startar Jazzklubb mitt i pandemitider uppmärksammades för några veckor sedan ända upp till Sveriges Radios kulturnyheter.
– 1920-talet startade precis efter spanska sjukan som gjorde att människor behövde hålla sig instängda. Efter det ville man ut och roa sig, menar Magnus Thuvesson, när vi träffas i det nyrenoverade Folkets hus restaurang.
En del i renoveringen var att utöka restaurangdelen med en liten scen. Här huserar Jazzklubben, som redan har haft premiär och i juni får besök av sångerskan Amanda Ginsburg som 2019 fick en Grammis för Årets jazz.Magnus Thuvesson engagerade sig i Folkets Hus-föreningen, som äger och driver Folkets hus i Älmhult, för tre år sedan. Efter en tid som ledamot i styrelsen blev posten som ordförande vakant, och Magnus axlade rollen. Förutom en omfattande ombyggnad och renovering av lokalerna har föreningen sedan dess slagit in på en ny väg.
– Utöver att arrangera film har varit en förening som till stor del upplåter våra lokaler till andra arrangörers arrangemang går vi till att själva bli en kulturarrangör. Vi planerar att genomföra 25-30 konserter per år, och i september arrangerar vi festivalen Music and Art tillsammans med konstföreningen, säger Magnus som har ett hjärta för jazz.
När Folkets Hus Älmhult invigde sin jazzklubb den 15 april var sångerskan Jenny Nilsson på plats. Hon invigde den nya scenen, och Magnus som tidigare har hållit i ordförandeklubban för den nationella organisationen Svensk Jazz är entusiastisk över att få erbjuda intima konsertupplevelser på hemmaplan för Älmhultsborna.
– Ju mer man lär sig om jazz, desto svårare blir det att definiera genren, säger Magnus som själv spelar trumpet.
– Men jag ser jazzklubb mer som ett konsertformat än att det måste handla om en speciell musikstil. Scenen finns där, baren finns där. Och det gör inget om någon reser sig och går och beställer när artisten spelar. Det blir något annat än en konsert i en salong med numrerade platser. Det ger en nära kontakt mellan artisten och publiken.
Tillbaka till 60-talet
I december var renoveringen av Folkets Hus klar efter mycket arbete och många turer kring finansieringen. Avsikten var att plocka fram husets originalkänsla, och från färgval och material till inredningsdetaljer som kaffekoppar andas atmosfären genuint 60-tal.
– Ännu är det lite svårt att slappna av och kolla på en biofilm utan att sitta och fokusera på smådetaljer. Men det känns gött att det är klart, skrattar Magnus.
– Nu är det dags att fylla de nya lokalerna med innehåll. Jag tror att det finns ett stort sug efter kultur så snart restriktionerna lättas. Jenny Nilsson spelade för två publiksittningar med åtta personer vardera. En kvinna i publiken kom fram till Jenny efteråt och var jättenöjd med konserten, även om hon aldrig hade hört Jennys musik innan – hon menade att hon aldrig hade hittat till Jennys musik om hon inte hade kommit och sett henne på scenen. Det är lite det vi hoppas på – att få till känslan av att man får se något bra när man kommer hit, även om man inte har hört artisten på affischen.
Vill skapa livskvalitet
När det gäller junispelningen med Amanda Ginsburg är det ett artistval som med enkelhet bör gå hem i breda lager. Den grammisvinnande sångerskan har synts i sammanhang som Allsång på Skansen och Så ska det låta och står stadigt i en tradition av svensk visa och jazz. Hon har bland annat jämförts med folkkära namn som Hasse & Tage, Beppe Wolgers och Monica Zetterlund.
– Som ordförande i Svensk Jazz jobbade jag mycket för att få arrangörer att tänka nytt och våga satsa. Att starta en Jazzklubb i Älmhult handlar nog lite om att jag vill visa att jag kan göra mer än bara snacka, menar Magnus.
– Men vi har goda förutsättningar. Vi äger huset själva och behöver inte börja med att betala en hyra. Och vi har goda samarbeten i huset med både ABF och Kulturskolan. Det gör att vi har både bra ljud och tekniker på plats. Vi som är engagerade i det här gör det mycket för att skapa en bättre livskvalitet för oss själva, och hoppas såklart att många blir intresserade. Och det ska bli kul att välkomna gamla vänner inom jazzvärlden till konserter här i Älmhult, säger Magnus.
Text & Foto: Erik@espressomedia.se