Espresso – Din lokala tidning
Ansvariga på Fritidsbanken

Fritidsbanken lånar ut fritidsprylar gratis

LEK/FRITID. Hösten 2019 startades Fritidsbanken upp intill AlltMöjligtverkstaden i Broby.
Fritidsbanken drivs av Arbetsmarknadsenheten i kommunen och är integrerad med Serviceteamet.

På Fritidsbanken är det fullt av olika sport- och fritidsprylar som lånas ut gratis. Folk i trakten har skänkt prylarna istället för att slänga dem.
Fritidsprylar som lånas ut gratis, ingen deposition krävs och om det skulle uppstå en skada under lånetiden så blir det inga avgifter.
Verksamheten har haft sporadiskt öppet fram till december ifjol, och nu i slutet av januari så har de åter öppnat upp igen.
Fritidsbanken har olika samarbeten med skolorna och ledstjärnorna i kommunen – Östra Göinges Kultur och Fritid och Skåneidrotten, är några av dem.

Startade 2019

Nu har det gått ett tag sedan starten och vi frågade Anders Gunnarsson, som är platsansvarig, hur det har gått och hur efterfrågan på att låna fritidsprylar gratis från Fritidsbanken har sett ut.
– Det har hänt rätt mycket. Vi kom igång rätt bra med både aktiviteter inne som ute, där olika prylar kom till användning. Vi lånade till och med ut slalomskidor till sex familjer som åkte till fjällen på hösten 2019.

Fritidsbanken fritidsprylar gratis
Platschef Anders Gunnarsson med pingisutrustning som finns att låna.
Fritidsbanken fritidsprylar gratis
Det finns massor med fritidsprylar till olika aktiviteter att låna gratis på Fritidsbanken.
Alla kan låna

Oavsett i vilken kommun man bor i så går det att låna saker kostnadsfritt från Fritidsbanken.
– Det går bra även för dig som bor i Hässleholm, Osby och Älmhult att låna saker hos oss, berättar Anders.
Hur går man tillväga för att hyra hos er?
– När du lånar saker eller utrustning så registrerar vi det i vårt system. Tillvägagångssättet är nästan detsamma som när man lånar böcker. Du får ett sms där det står när du ska lämna tillbaka sakerna.

Låneperiod på 14 dagar

Man har en låneperiod på 14 dagar. Glömmer du lämna prylarna så får du en påminnelse utan straffavgift.
– Och skulle det hända att exempelvis ett padel-rack går sönder, då är det ingen kostnad heller. Vi ser det bara som ett bevis på att det används flitigt och det är så vi tycker det ska vara, menar Anders. Han tillägger:
– Nu under pandemin så kör vi ut saker om man inte vill komma till oss, trots allt måste vi vara rädda om varandra.

Alla ska kunna vara aktiva

Kan du ge exempel på prylar man kan låna hos er?
– Förutom det som redan är nämnt så kan man även låna skridskor, fiskeutrustning, kanot, flytvästar, rullskridskor, badminton-och tennisracketar med nät. Det finns sällskapsspel, simfötter och mycket, mycket mer.
– Vår förhoppning är att fler och fler blir mer aktiva i någon form. Det gäller både barn, ungdomar och vuxna. Oavsett ålder. Vi vill nå ut till så många människor som möjligt, och öka återanvändning så att folk slänger färre saker.

Tar gärna emot

– Jag vill be alla som läser denna tidningen om hjälp med att titta i era källare eller förråd om ni har utrustning för ute- eller inneaktiviteter, saker som ni ändå vill bli av med av olika anledningar. Då tar vi på Fritidsbanken gärna emot dem, putsar upp och ger prylarna nytt liv. Sen lånar vi ut dem till andra människor som kanske inte har haft möjligheten till att utföra just den aktiviteten.
– Det kan ju också vara så att du har urväxta barnasaker hemma som vi mer än gärna tar emot. Dessutom tar vi emot defekta saker. Skulle till exempel inlinesen sakna ett hjul så fixar vi det här hos oss, avslutar Anders.

Text: anita@espressomedia.se
Foto: Östra Göinge kommun

Kontaktuppgifter
Tel 044-775 67 33
fritidsbanken@ostragoinge.se
Instagram: fritidsbankenostragoinge
Öppettider mån – Tis – Fre 13-16
Ons stängt
Tors 13-17.30
Helger stängt
Vi finns på Storgatan 38 i Broby

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x