Espresso – Din lokala tidning
Gin - en överlevare bland spritsorter

Gin – en överlevare bland spritsorter

DRYCK. Rubriken syftar på att gin behållit sin popularitet genom åren trots alla förändringar i våra dryckesvanor under de senaste årtiondena. Men vårt sätt att dricka gin har däremot förändrats en del på senare år.

Gin – en överlevare bland spritsorter… Vad är då gin? Ja ordet gin kommer från latinets juniperus som är släktnamnet för en, och det är just enbären som ger ginet dess karakteristiska smak. Juniperus gav också namn åt den holländska genevern, som var föregångare till gin, men genever och gin har sedan gått skilda vägar.

Ginets utveckling

Från början var gin en mycket enkel, rå, orenad och sötad dryck, det vill säga olik dagens gin. Från mitten av 1800-talet blev kvaliteten emellertid bättre genom att kolonnpannor började användas. Eftersom spriten då blev renare behövde man inte tillsätta socker för att mildra smaken, ginet blev med andra ord torrare och vi fick mot slutet av 1800-talet det gin vi idag känner som London Dry Gin.
Den förbättrade kvaliteten gjorde också att gin blev accepterat även i de högre sociala skikten. Drycken lyftes in i salongerna efter att tidigare mest ha nyttjats (missbrukats) av fattigt folk i hem och enkla utskänkningsställen.

Råvara och kryddning

Råvaran till gin kan vara det mesta vi känner från andra spritsorter: säd, majs, ris, rörsocker eller melass. Förutom med enbär kryddas gin med citron, angelica (kvanne), koriander, kardemumma med flera ingredienser som tillverkarna håller lite hemliga. Vi har tidigare sett att smaksatt sprit blivit allt vanligare och det gäller även för gin. På Systemet hittar du idag gin som är smaksatt med hallon, vinbär, grapefrukt med mera.

Kräver ingen lagring

Under de senaste årtiondena har en mängd mindre destillerier byggts upp. Då oftast för att tillverka whisky. Whisky kräver emellertid lång lagring och binder därmed stort kapital under många år innan försäljningen kan börja på allvar. Gin kräver emellertid ingen lagring och därför gör man nästan alltid också gin i pannorna för att få in pengar. Detta blir då ofta en hantverksmässig produkt gjord i enkelpanna och utbudet av sådant gin är stort i Sverige (och övriga världen) idag. Sådant gin kan man även dricka som det är.

Vanlig groggingrediens

Annars är det som grogg- och drinkingrediens vi oftast möter gin. GT, gin och tonic, är en klassisk sommardrink och en Dry Martini går inte av för hackor. Genom att det idag finns en uppsjö av olika ginsorter (Systemet har 546 varianter) och mängder av olika tonicvarianter dykt upp är blandningsmöjligheterna oändliga. Oändliga är också de tips nätet kan erbjuda för att få den perfekta GT:n. Här avslutar jag dock med ett klassiskt recept, enkelt och gott!

Gin - en överlevare bland spritsorter
Gin – en överlevare bland spritsorter. Här som en klassisk GT.
Gin och Tonic

Häll några iskuber i ett grogglas (för denna GT är en grogg)
Slå i 4 cl gin av valfri sort
Ös på ca 10 cl tonic (gärna Schweppes Indian Tonic Water).
Garnera med en citronskiva på kanten av glaset. Eller lägg den i glaset.

Klart!

Bengt Arne Larsson
adladrycker@gmail.com

Här läser du förra dryckeskrönikan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x