Espresso – Din lokala tidning
Hampus följer glädjen

Hampus följer glädjen och går dit hjärtat styr

PERSONPORTRÄTT. Hampus Rebjö är 31 år men har en CV som skulle göra vilken 65-åring som helst stolt. Där trängs filmroller från skådespelarkarriären tillsammans med närmare 300 programledaruppdrag. Till detta kan vi lägga diverse modell- och reklamjobb, arbeten bakom kamera med bland annat regi och manus och mycket mycket mer. Som om inte det vore nog så är utbildningar och kurser även ett stort inslag på CV:n. Bland reseledarutbildningar, skådespelarutbildningar, danskurser och ledarskapsutbildning så sticker mediumutbildningen och motorsågskörkortet ut lite.
– Egentligen är det inte så konstigt för mig. Jag har gjort mycket som är spännande och följer glädjen och det jag längtar efter, förklarar Hampus när vi får en pratstund.

Som ung Älmhultsbo hade Hampus Rebjö förmånen att kunna resa mycket och möta många kulturer som gav honom en förståelse för hur bra vi har det här i Sverige. Framförallt var det ett besök i Tanzania när han var 18 som gjorde stort intryck på honom.
– Fattigdomen var utbredd där men jag slogs av vilken glädje och generositet människorna visade. De tog varje tillfälle att glädja sig och det var så häftigt att se! Vi har allt det materiella men också en tendens att klaga på småsaker. Jag fick något av en aha-upplevelse och tänkte: “Oj, man kan ha det så här! Man kan faktiskt välja glädjen.” Hampus tog detta till hjärtat och följer glädjen sedan dess.

Lever drömmarna

Redan som ung tyckte han om att få andra att skratta och drömmen var att bli skådespelare och serietecknare. Först blev det dock ett år i resebranschen och sedan studier, jobb och resor varvat fram tills han var 23 år.
– Det var var just när jag frågade mig själv ”vad är det jag egentligen vill göra?” som skådespelare var givet och jag vågade nära den drömmen, berättar Hampus som började studera på skådespelarutbildning som 23-åring. Som skådespelare har inriktningen varit mot film men Hampus har även spelat revy och jobbat som komiker i olika sammanhang. Revyn var för övrigt det första steget som fick Hampus att våga tro att det var möjligt att jobba som skådespelare.

Väljer glädjen

Under åren har Hampus plockat på sig fler utbildningar och kurser och varvat detta med ett 20-tal roller i lång- och kortfilmer, tv-serier och reklam. Han har dessutom jobbat som programledare för ca 300 program, bland annat Game show Stockholm. Under ett par år arbetade Hampus också med olika modelluppdrag.
– Som skådespelare rullar inte jobben in i en jämn ström. Det kan vara ett jättetufft jobb bara att få chansen att komma till audition. Som 23-åring hade jag min stora längtan men inte någon kunskap om yrket direkt. Många målar nog upp yrket som något stort och häftigt men det är hårt arbete och inte alltid så glamoröst. Inom film är det hårda förhandlingar för en skälig lön och det kan vara svårt att få ekonomin att fungera med enbart filmprojekt.

Våga det lustfyllda

– Vad är lustfyllt för mig? Vad längtar jag efter? Det är viktigt att fråga sig det menar Hampus som tror att många av oss tänker för mycket och begränsar oss själva.
– Själv har jag alltid försökt tänka utifrån vad som känns intressant och glädjefullt för mig. Även om det kan kännas lite läskigt innan så får jag mycket lärdom av att våga ta steget. Jämför med ett barn som lär sig gå. När barnet väl släpper bordets kant och tar steget ut så går utvecklingen med fart. Likadant är det för oss som vuxna. Kan vi ge oss själva kärlek så är det lättare att sprida kärleken vidare till andra också.
Genom att våga har Hampus flyttat runt en del och även gjort många resor.
– Att kasta mig ut lite som jag gjort har gett mig många rikedomar som nya vänner och upplevelser, säger han ödmjukt.
Även i tuffa upplevelser har Hampus försökt välja glädjen. Förutom upplevelsen från Tanzania så har mamma Renée varit en förebild i sättet att tänka positivt och gott om människor i grunden och att välja glädje och möjligheter.

 
Roliga timmen

Idag är det egna bolaget roligatimmen.se som gäller. Här knyter Hampus ihop alla sina erfarenheter i det han fann glädje i redan som ung – att roa människor. Här erbjuder han företagsevent som exempelvis onlinequiz med Hampus som programledare. Och detta är något som han kan göra var som helst.
– Numera är det lika snabb uppkoppling i Virestad som i större städer så jag kan sitta i skogen utanför Älmhult och jobba med företagseventen. Och det tar bara två-tre timmar att resa till Köpenhamn och Stockholm härifrån.

Fantastisk möjlighet

Att starta eget och därmed kunna flytta hem till Älmhult tycker Hampus är en fantastisk möjlighet.
– Jag är ju från landet och längtan hit har varit stor. Charmen med att bo mitt i Stockholm city gick över ganska snabbt, säger han.
Samtidigt som han jobbar med företaget så är Hampus aktuell som programledare i podden Framtidsbolagen. Podden spelas in i Stockholm och han reser regelbundet dit för att spela in avsnitt. Sambon Linnea bor ännu så länge kvar i deras lägenhet i Stockholm men ansluter till Älmhult när huset är renoverat.

Balans i tillvaron

Hampus berättar att han älskar att jobba men att det också har blivit för mycket ibland. Erfarenhetsmässigt har han lärt sig att fokusera och vara närvarande i det han gör just nu. Och att flytta tillbaka till Älmhult är också ett sätt att må bättre. Här kan han koppla av med en dags arbete i skogen och på så sätt få lite balans.
Men den gamla drömmen – skådespeleriet – den släpper Hampus inte helt.
– Nej jag är säker på att det kommer bli mer skådespeleri framöver men jag har inget fokus där just nu.
Seritecknandet då?
– Det är något som jag absolut vill förverkliga framöver, säger Hampus.
Ja, som sagt. Varför begränsa sig? Med det vi lärt om Hampus Rebjö så blir det sannolikt så också.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Linnea Carlsson och privata

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x