Espresso – Din lokala tidning
Hässleholms ridklubb erbjuder handikappridning och rehabilitering

Hässleholms ridklubb erbjuder handikappridning och rehabilitering

Fritid/Förening. Att en ridklubb kan erbjuda handikappridning och rehabilitering utöver den resterande verksamheten är uppskattat. Med trygga hästar, trygg personal och eventuell hjälputrustning kan människor med funktionsnedsättning rida och glädjas av att spendera tid på hästryggen!

Bosse har stått hela dagen i hagen. Nu ska han få arbeta. Det är kallt i luften när vi träffar Malin Håkansson, 28, och hennes mamma Gunilla Håkansson, som låter oss vara med under en lektion. Hässleholms ridklubb erbjuder handikappridning och rehabilitering och från läktaren har vi en bra utsikt ner mot Malin. Hon skrattar medan hon visar oss hur hon kan få Bosse att backa bakåt, med lite hjälp av Lollo Skenberg som går bredvid. Lollo ger instruktioner om att de tillsammans ska få Bosse att backa, gå framåt och svänga. Malin står upp i sadeln samtidigt som hon rör Bosses öron. Det här visar Malin stolt upp. Alltid med ett leende på läpparna.

Samarbeten

Malin har ridit i 15 år och det har blivit till en hobby och ett fritidsintresse. Gunilla Håkansson berättar att gruppen normalt består av 3-4 deltagare, i olika åldrar. Men idag är Malin här själv. En dag i veckan kommer hon hit, ibland med mamma Gunilla, och ibland med assistenthjälp. Detta är bara en av de grupper som finns under veckan med den här inriktningen. Föreningen samarbetar bland annat med barn -och ungdomshabiliteringen.

Utvecklande hobby

– Hon tycker att det är roligt, det har blivit som en hobby för Malin, berättar Gunilla.
Handikappridning är ett utmärkt sätt att träna sin motorik och balans, samtidigt som hjärnan får arbeta. Gunilla berättar att ridning inte alltid har varit en självklarhet för Malin. För 15 år sedan ville hon inte gå i närheten av en häst, men med åren har hon gjort framsteg. Idag är Malin balanserad på hästryggen och hon vågar utföra massor av olika gymnastikövningar i sadeln.

Olika övningar

En normal ridlektion för Malin kan börja med att hjälpa till att göra hästen redo för arbete, men idag var Bosse redan iordninggjord av ridinstruktören Lollo Skenberg. I ridhuset har Lollo satt ut koner som Malin ska rida serpentiner igenom eller göra halt emellan. Varje lektion och övning har ett syfte och en plan. Det är mycket gymnastik också, som tränar motoriken. I hela 19 sekunder står Malin upp i stigbyglarna medans Bosse lugnt traskar på framåt. Dessutom visar Malin att hon vågar släppa ena handen, samtidigt som hon ger mamma Gunilla en slängkyss upp till läktaren där vi sitter.

Viktig del av verksamheten

På Hässleholms ridklubb har man kunnat erbjuda ridning för personer med funktionsnedsättning i många år.
– Det ses som en viktig del i verksamheten och vi är glada att kunna erbjuda passande hästar och trygg personal med utbildning, säger Lollo Skenberg som har jobbat i föreningen i många år. Hon är anställd ridinstruktör för olika åldrar och grupper.
– Jag tycker att det är roligt med ett varierande arbete, säger Lollo som har gått en utbildning riktad mot ridinstruktörer för den här typen av lektioner.

Anpassad utrustning

Behöver man hjälp att komma upp på hästryggen så finns det hjälputrustning. Den är enkel att använda och helt säker. En inbyggd bro går att fälla ut från läktaren. Ridhuset har dessutom en modern lift som underlättar vid uppstigning på hästen. Vid den här typen av lektion använder vi alltid anpassade tyglar för att det ska bli enklare att hålla i sig. Det går också att fästa vikter på benen när man sitter i sadeln. Det är bra eftersom det stabiliserar balansen. Dessutom erbjuder Ridskolan även anpassade sadlar. Hästen Bosse är en utmärkt häst att använda vid den här typen av lektioner.
– Malin rider alltid Bosse. Han är så snäll, och trygg vid liften. Dessutom tycker han att det är roligt, säger Lollo.

Trygg häst ger trygg ryttare

I ridhuset har vi härliga konversationer och Malin skrattar. Vi glömmer nästan att det är kallt där vi sitter på läktaren och Malin verkar stolt över hur ridlektionen har gått. Hon ser trygg och bekväm ut där hon sitter på Bosses rygg.
– Att hästen är trygg, gör Malin trygg. Sådant smittar av sig, säger Gunilla Håkansson.
– Vi är väldigt glada för det här!

Text och foto: Maja Olsson

Fakta
Hässleholms ridklubb grundades år 1972 och bedrevs då på Röinge fram till år 1989. Sedan förflyttades anläggningen till Österås. Här erbjuds bland annat lektionsverksamhet, tävlingsverksamhet och fritidsridning för olika åldrar och nivåer. En viktig del i verksamheten är också att kunna erbjuda ridning för funktionsnedsatta, något om har funnits i föreningen i många år. Idag har ridklubben 350 medlemmar. En ideell förening driver verksamheten.I nnan dess drevs ridskolan av en arrendator. I föreningen finns sex anställda. De leds av en verksamhetsledare Annika Håkansson.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x