Espresso – Din lokala tidning
Häxkitteln gör magiskt mustig dryck till jul

Häxkitteln gör magiskt mustig dryck

Lite mindre sötma, inte riktigt lika “bubblig”. Så blir den, Sösdalas egen julmust.
Björn Holgersson har bråda dagar i sitt bryggeri Häxkitteln. Öl i all ära, det finns en Sösdala Julöl också, men detta med julmust känns speciellt.
– Ja, det är riktigt roligt att brygga en alkoholfri dryck för vuxna, säger han och hoppas att det blir mer av den varan i framtiden. Häxkitteln gör magiskt mustig dryck.

Vägen till ett eget bryggeri i en industrilokal mitt emot pågatågstationen i Sösdala kan tyckas vara enkel att förklara. Men det är den inte. Lundapågen Björn Holgersson hamnade just här via politiken, journalistiken och inte att förglömma, presenten från en kompis när Björn var pappaledig år 2010.
– Jag fick en bok om ölbryggande och den väckte mitt intresse, förklarar han.
Att han lämnade den intensiva studentstaden Lund ångrar han inte för en sekund. I Sösdala väntade ju magiska platser, gammal folktro och en frid som knappast kan köpas för pengar.
– När jag skulle ge namn åt mitt bryggeri och bryggbutiken som numera finns på nätet ville jag ha en lokal anknytning. Gärna något magiskt, därav häxkitteln. Häxkitteln gör magiskt mustig dryck.
Men för att hamna i kitteln där Sösdala Julmust just nu bubblar måste vi backa bandet ett antal år…

Framtiden utstakad

Björn är ekonom med politisk inriktning, valkretssekreterare och politisk sekreterare i Socialdemokraterna. Framtiden verkade utstakad. Men 2010 blev en brytpunkt. Ett dåligt valresultat senare hade Björn Holgersson anledning att fundera på framtida yrkesval. Det blev journalistik.
Och så fanns ju den där boken om ölbryggning bubblande i bakgrunden, den som snart gjorde Björn till en entusiastisk hemmabryggare.
Kommande år jobbade han inom såväl tryckta medier som i radio. Osby, Hässleholm, Broby, Kristianstad. Listan blir lång. När idén om att starta en egen tidning i Hässleholm dök upp var färdriktningen utstakad. Trodde han.
– Jag fick startbidrag som företagare och var två dagar från att starta tidningen. Allt var klart. Men då hoppade en av mina kollegor i projektet av…

Här tappas musten upp. Vägen till det lokala julbordet är mycket kort.
Här tappas musten upp. Vägen till det lokala julbordet är mycket kort.
2015 såg Häxkitteln dagens ljus.

Björn fick använda sitt startbidrag till ett väsensskilt företag. Bryggaren inom honom vaknade till liv. Utrustning och ingredienser såldes nu i en bryggeributik. En period hade han till och med en lokal i gamla hemstaden Lund. Men idag ligger fokus på bryggeriet. Björns butik finns på nätet.
2018 producerades det första lokala ölet i Sösdala. Vilket blev en bra start. Bara ett år senare vann Björn Holgersson första pris i Malmöfestivalen “Folkets öl”.
– Ölet kallade jag “Blodmåne”, med smak av hallon och lime. Resultatet blir nästan som en suröl, berättar han.
Så med en ny snart färdiginredd lokal, en anställd och breddning av sortimentet ser han fram mot goda bryggaretider. Sösdalaetiketten innehåller redan en lager, en ipa och en julmust.
Hela sortimentet säljs på flera systembolag och restauranger i regionen. Julmusten med mindre sötma och lite mildare smak satsar han extra på för tillfället.
– Ja, jag har fabriksförsäljning varje lördag fram till jul. Då välkomnar vi alla dem som vill ha något lokalt på julbordet.

Framtiden är spännande.

Björn Holgersson jobbar trots allt i en bransch som är hårt reglerad och dessutom dominerad av ett fåtal bryggerijättar.
– Men det finns möjlighet till förändring. En statlig utredning om gårdsförsäljning föreslår att det ska bli tillåtet att sälja direkt från produktionsstället. Inte några stora kvantiteter, men det är ändå en öppning, säger han och tillägger:
– Att ha någon typ av servering i anslutning till bryggeriet hade också varit kul.
Till dess är tipset rätt säkert att det blir fler alkoholfria drycker från Sösdala. Julmusten är ännu ett steg mot brygd från en bygd som gjord för bryggerimagi. Det kan tänkas att Björn Holgersson själv dyker upp iförd tomteluva och önskar god jul till kunderna som nyfiket rullar in framför Häxkitteln…

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x