Espresso – Din lokala tidning
Ingenting är omöjligt

Ingenting är omöjligt

– Lucas vände olyckan till något positivt

PERSONPORTRÄTT. Lucas Mankel är nybliven 20-åring. Han har hunnit med en hel del här i livet trots sin unga ålder.
När Lucas Mankel var litet barn så hände det en tragisk olycka som gjorde att han hamnade i rullstol. Istället för att bli negativ av situationen så vände han olyckan till något positivt, och är idag inte bara nybliven företagare utan även en omvänd influencer som inspirerar flera tusentals människor ute på social medierna med sitt positiva sätt.

Lucas är uppväxt i Broby, med sin mamma och pappa samt sina tre storasystrar. Han gick som tre åring på dagis och lekte som barn brukar göra och var helt bekymmersfri tills det hände något väldigt dramatiskt och tragiskt som skulle förändra hans liv för alltid.
– Ja olyckan hände på morgonen den 11 oktober 2004 när jag skulle bli skjutsad till dagis. Det hade frusit under natten så min styvpappa startade bilen. Jag lekte bakom bilen och bilens växel var inte i och handbromsen var inte dragen. När han började att skrapa rutorna från is så började bilen rulla bakåt och där var jag. Jag hamnade under bilen och bröt nacken. Turen för mig var att vid detta tillfälle bodde vi nära både vårdcentral och polis samt att brandkår kunde snabbt vara på plats. Härefter började en lång resa där Lucas visat att ingenting är omöjligt.

Den långa resan tillbaka

– På sjukhuset påbörjade jag min långa resa tillbaka. Jag blev opererad och fick plattor isatta i nacken. Plattorna skulle hjälpa mig hålla nacken uppe så att kroppen kunde börja bygga upp sig själv.
Lucas var inlagd på BRH där han fick rehab och träning.
– Jag har varit på BRH 1-2 gånger per år från olyckan fram till jag var 15 – 16 år och där har jag haft olika mål som jag tränade mot och har lyckats uppnå dem.
Mycket av träningen har skett i hemmet och Lucas beskriver att varje dag har varit en ny kamp att utmana sig själv att bli så självständig som möjligt.
– Jag kommer förmodligen i hela mitt liv att vilja utveckla mitt tankesätt och företagande. Jag är tacksam att ha förmågan att inspirera andra genom att visa att jag klarat det jag har, trots olyckan och den långa resan till vad jag är idag.

Gymnasiet och UF-företagande

Lucas gick på Österängsgymnasiets teknikprogram i Kristianstad. Med hjälp av riksgymnasiet kunde han klara av skolgången med hjälpassistenter och hjälpmedel som underlättade skolvardagen för honom.
– När jag sökte in till gymnasiet så var tanken att jag skulle bli ingenjör. I ettan läste jag entreprenörskap som en del i kursen teknik, och här började mitt intresse för ekonomi och företagandet att växa. Det ledde till att jag började bland annat med aktier och höll koll på bolag, och läste finansiella rapporter. Dessutom drev jag ett UF-företag med två kompisar.
Lucas fortsätter att berätta att han läste PR -Strateg på distans parallellt med sista året i gymnasiet.

Motivationen till eget företag

– Jag hade haft en dröm om ett klädmärkesföretag väldigt länge. Jag fick stöd av Staffan Taylor som hjälpte mig i projektet UngDrive under gymnasiet. Min nisch har ändrats under resans gång. Från början ville jag bidra i klimatracet genom att erbjuda ett alternativ för dem som vill bidra till klimatet. Nu har jag övergått helt till att sälja min egen design på textilier. Det skall vara stilrent med inspirerande budskap såsom “Det omöjliga blir möjligt enbart när du tror det är möjligt.”

Mentor

Du har även fått hjälp av Waxiu Shehu, på vilket sätt?
(red. kommentar: Waxiu Shehu är en designer som vi har skrivit om tidigare i våra tidningar)
– Jag skulle vilja säga att utan Staffan så hade detta inte alls varit möjligt. Han tog kontakt med Johan som är näringslivsutvecklare i Kristianstad och som i sin tur tog kontakt med Waxiu. Waxiu som blev min mentor under min tid i projektet UngDrive. Jag är oerhört tacksam för Staffan, Johan, Waxiu och Tareq. De har alla gett mig möjligheten till att skapa det jag har på gång just nu. Tack vare dessa samarbeten har jag nu startat mitt första bolag bara för några månader sedan.

Sociala medier

Vad har gjort att du är så framgångsrik på sociala medier?
– Jag ser mig inte själv som framgångsrik. Utan jag tror att det är för att jag är mig själv och visar upp mitt liv och försöker att sprida glädje. Att få personer att förstå att DU är så jävla grym exakt som du är. Du ska inte låta någon annan ändra dig, förändring ska enbart ske om du själv vill. Inte för att någon annan vill det. Mina följare verkar gilla att följa mig på min resa. De inspireras av att jag tränar trots handikappet och mina svårigheter.


Alla människor inspirerar

Varifrån kommer all din inspiration?
– Min inspiration, oj… detta är en så svår fråga för jag har ingen speciell förebild. Jag ser ALLA människor som inspiration, alla har en historia, kamp och mål som de kan dela med sig av. Alla kan ge mig något jag använder som inspiration, det är så jag skulle säga.
Vad tror du att du gör om 10 år?
– Då har mitt klädmärke släppt väldigt många kollektioner och är ett välkänt varumärke. Sen har jag också många föreläsningar där jag hjälper människor att tro på sig själva och följa sina drömmar. Och jag fortsätter med mina sociala medier. Jag har fått en oerhört stor familj som jag har en väldigt nära och bra relation till.

Lucas avslutar intervjun med en uppmaning till er alla som läser detta:
” Våga tro på dig själv och ta vara på varje möjlighet du får! Våga göra det andra inte gör för att kunna bli det du vill.”

Fotnot: BRH = barnrehab i Lund

Text: anita @espressomedia.se
Foto: privata och Anita B Svensson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x