Espresso – Din lokala tidning
IT-relaterad energiförbrukning

IT-relaterad energiförbrukning

MILJÖTANKAR. Varje gång vi scrollar vårt flöde på Instagram eller kollar en film på Netflix så sätts flera servrar på datacentraler runt om i världen i arbete. Dessa datacentraler konsumerar enorma mängder elektricitet. Har du koll på om den elektriciteten kommer från fossila bränslen eller förnybara källor? Vet du om att vår IT-verksamhet i världen släpper ut lika mycket koldioxid som flyget på ett år?

IT-relaterad energiförbrukning är ett ämne som känns lite bortom vår kontroll men saker är på gång att hända. Stora giganter som Amazon, Google och Netflix jobbar med det på olika sätt. Datacentraler drar bland annat mycket el för att de måste kyla ned servrarna. Så nu har några byggts i norra Sverige då det är ett kallare klimat. Men också för att vi har få naturkatastrofer och en väl utbyggd infrastruktur. Facebook finns i Luleå, Amazon i Mälardalen och Microsoft planerar också att bygga.

Något annat man tittar på är att kunna använda spillvärmen från servrarna i fjärrvärmesystem. Det finns flera exempel runt om i världen där spillvärmen värmer upp byggnader.

Som konsumenter måste vi bli uppmärksammade på problemen och efterfråga vilken el de som levererar våra tjänster använder. Det vi som konsumenter också kan göra är att se över vår datalagring. Oavsett om vi sparar bilder, gamla arbetsdokument eller liknande i molnet eller någon annanstans så tar de plats och kapacitet. Så genom att se till att rensa de 24 av 25 bilderna som blev dåliga, alla dubbletter, gamla mejl vi inte längre behöver, tömma papperskorgen och så vidare så är vi med och bidrar samtidigt som vi får mer ordning på våra saker. En så kallad win win.

Att använda oss av IT har ju naturligtvis många miljövinster också och det är inget vi ska sluta med. Men det är inte en ursäkt till att inte ta tag i och hantera det vi faktiskt kan påverka. Så kontakta någon som hanterar datamängder och fråga vilken el de använder och om de klimatkompenserar och gör en egen digital storstädning!

Veronika Ekstrand, Miljö- och avfallskonsult

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x