Espresso – Din lokala tidning
Jonas Ingesson

Jonas Ingesson – kreativ entreprenör

PERSONPORTRÄTT. Jonas Ingesson är en välkänd profil i Osby, både för Offroadbanan och för att han deltog i tv-serien “Halv åtta hos mig” för några år sedan. Förra sommaren var Jonas entreprenör för Tuff-Tufftåget som tuffade från Brio Lekoseum ner till Osbysjön på uppdrag av Hembygdsföreningen i Osby. Jonas är full av energi, kreativ och idérik. Även detta året kommer han att driva Tuff-Tufftåget!

Många känner till Jonas Ingesson – kreativ entreprenör men vem är han egentligen?
– Jag är en man i mina bästa år och jag har bott i Osby sedan 2013. Jag kommer ursprungligen från Trelleborg, där jag är uppväxt på en gård.
– Att valet föll på Osby är en rätt så rolig historia, säger Jonas skrattande.
Han berättar att när han var liten så hade hans föräldrar bekanta som hade sommarstuga en bit från Tranås, och dit åkte familjen några gånger per år.
– Jag tyckte om skogen, lugnet och det kuperade landskapet till skillnad från slätten i söder. Det är ett lugnare klimat, man kan vara sig själv och bara vara. Här kände jag mig fri och redan när jag var grabb så tänkte jag att någon gång i framtiden vill jag bo såhär också.

Letade gård

Det blev som han tänkte.
– Min syster flyttade till Hallaryd som ligger utanför Osby, och då började vi leta en gård med lite mark lagom långt från en trevlig by. Vi råkade på stället ute i Holma som jag bor i fortfarande tillsammans med mina barn och min sambo Jannica, bonusbarn, hönsen, katterna, hunden och hästarna. Huset var ett omfattande renoveringsobjekt, men vilken otrolig miljö det var och är. Vi köpte det och tänkte renovera upp det efter hand, berättar Jonas.
De satte ut sitt hus till försäljning i Trelleborg och trodde att det skulle ta lång tid att sälja det, men det såldes snabbt och de nya ägarna ville flytta in rätt omgående.
– Så vi fick bo i renoveringskaoset, då märker man vad bekväm man är med allt som funkar i ett hem fortsätter Jonas att berätta för oss på sitt engagerade sätt.

Offroadbana i Holma

Du är ju full av entusiasm och du är kreativ, hur kom du på det här med Offroadbanan?
– Jag har tävlat i biltrail tidigare, och det kan man säga är att man kör en utmanande terrängslinga, och den skall man helst köra prickfritt. Tävlade gjorde jag både här i Sverige och i Danmark. Jag bjöd upp mina kompisar som fick köra en slinga i skogen i Holma. Då kom grannar och andra förbi och ville kolla på, och bevisligen, även prova offroad. Det var då som idén kom upp. De sa att det var superkul, så på den vägen är det.

Adrenalinkick

Jonas startade upp Offroadbanan för sex år sedan i en mindre skala och har idag åtta terrängjeepar så alla kan köra och ha kul tillsammans.
– Många av de nya förarna tror att det är omöjligt att komma fram här i terrängen, eller att de kommer att välta. Då gäller det att motbevisa och till slut så vågar de köra. Förarna tar sig över stenar och kör upp för backar de inte trodde var möjliga. Det är en riktig adrenalinkick för var och en som antingen kör jeepen eller åker i den.

Halv åtta hos mig

För några år sedan var Jonas och andra osbyprofiler med i det välkända tv-programmet “Halv åtta hos mig“. Hur kändes det att vara med där och bli kändis i hela Sverige på köpet?
– Själva tv-teamet och inspelningen var en mycket positiv upplevelse. Det spelades ju in under våren och sändes sedan till hösten. Hade jag inte misslyckats med efterrätten så hade jag vunnit, säger Jonas med ett skratt.
Jag blev anmäld av någon som tyckte att jag borde vara med där. Mycket av maten var i någon form närproducerad eller från gården, så det var ju extra kul.

Utmaningar är drivkraften

Var kommer din positiva drivkraft ifrån och var hämtar du din inspiration?
– Jag tycker att det är enormt kul att starta upp från början och det är utmaningen som är min drivkraft. Jag är full av idéer och de dyker upp hela tiden. Ta bara som ett exempel, ute på FB var det så mycket negativt, så jag tänkte “varför inte starta en Osbys Positiva sida” som är positiv rakt igenom? Så det gjorde jag och idag är vi snart 2000 medlemmar på den, och det är likadant med Osbys kreativa sida. Så många konstnärer som det finns med unika egenskaper i Osby, det är helt fantastiskt.

Till sist, hur ser din framtid ut Jonas?
– Det vet man aldrig. Jag hoppas kunna utveckla Offroadbanan som redan är ett bra koncept, och det blir ju Tuff-Tufftåget i år igen. Sen har vi har lite hemliga projekt på gång som jag vill hålla för mig själv ett tag till, avslutar Jonas.

Text: anita@espressomedia.se
Foto: Jonas Ingesson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x