Espresso – Din lokala tidning
Lennart "Dr Blues" Olofsson

Lennart ”Doctor Blues” Olofsson


Från en replokal i Älmhult till Blues Hall of Fame i USA

PERSONPORTRÄTT. Tidigt 1960-tal. Lennart Olofsson i Älmhult upptäcker musiken. Han blir starkt berörd och han får ta pianolektioner.
– Det höll på att ta död på mitt intresse, säger Lennart med ett leende.
Men snart hittar han bluesen. En närmast religiös upplevelse, menar han. Ett halvt sekel senare och otaliga spelningar med sitt Doctor Blues blir Lennart invald i Blues Hall of Fame i USA 2015. Vi har tillbringat en dag med Älmhultssonen och upptäckt nya sidor av hans engagemang.

Det var en tid då musiken inte var så lätt att hitta som i dag. Att ha en egen skivspelare var då en lyx för en ung människa. En bandspelare var rena drömmen. Och på radion hördes en och annan schlager och Sveriges Radios Symfoniorkester.
– Men jag märkte att musik väckte något hos mig. Så jag fick pianolektioner och de tog nästan död på mitt intresse, berättar Lennart “Doctor Blues” Olofsson hemma vid köksbordet i Växjö.

Rabarberpaj och musikaliska minnen

Fru Monica har dukat fram rabarberpaj och vi diskuterar musikaliska minnen, musiker och band, gitarrer och den märkliga resan från Älmhult ända in i amerikanska Blues Hall of Fame.
Lennarts älskade gitarrbaserade blues dök faktiskt upp i en skivaffär i Kristianstad. Året var 1966.
– Jag och en kompis var på jakt efter singelskivor. Det var rena slumpen att jag valde att lyssna på en skiva med en artist som jag aldrig hört talas om. Det var Jimi Hendrix med den gamla låten ”Hey Joe” i ny version. Det blev också en ren knockout!

Från Höfner till Gibson

Nu var vägen utstakad. Första gitarren blev en tämligen usel Höfner, men bättre skulle komma. Idag spelar Lennart på en Gibson Les Paul Custom och en Gibson ES 333. Men viktigare än så, första bandet The Stars bildades. Lennart var igång!
– Jajamen, fint skulle det vara, säger han med ett skratt.
De samlade ett stort gäng kompisar på somrarna och musicerade på Björkö utanför Älmhult. Här fanns också ”Ferne” och Gunnar Danielsson som snart skulle starta smått legendariska ”Risken Finns” nere i Lund. 1970 såg Älmhultsbandet ”Trancendental Mustard Seed” dagens ljus och nu började det gå bra.
– Ja, vi spelade som förband till Jerry Williams och det gick nästan för bra. Jerry bad oss att lämna scenen så att han själv fick tid att sjunga…
1981 bildades ”Doctor Blues” i Växjö och i år firar bandet 40-årsjubileum efter att ha hörts i stora delar av världen.

Civil karriär

Vägen till Växjö gick via Grimslöv och ett musikkollektiv i Jät. Parallellt med allt musicerande utbildade sig Lennart Olofsson dessutom till fritidsledare.
– Det är svårt att få ihop det ekonomiskt som bluesmusiker i Sverige. Därför har min ”civila” karriär inom omsorg och biståndsverksamhet varit viktig och oerhört givande. Jag har exempelvis kunnat ta med mig många av mina erfarenheter in i musiken.
Lennart har arbetat med internationella biståndsprojekt på gräsrotsnivå i Afrika, Mellanöstern och Östeuropa. Allt i Röda Korsets regi.
– Och jag har därmed fått lära mig att de mest generösa människorna i världen är de som äger i stort sett ingenting.
Just ordet projekt är intressant i det här sammanhanget. Lennart Olofsson verkar vara en ”projektmänniska”. Han beskriver sitt band som ett 40-årigt ständigt pågående projekt. Inte som ett band som aldrig förändras.

Fina recensioner

– Doctor Blues har haft cirka 25 medlemmar. 2003 kom första albumet ”No pain no gain” och från att ha varit ett coverband blev vi ett gäng bluesmusikanter med enbart egna låtar. Det väckte en del uppståndelse i de mest konservativa kretsarna, men det har gått bra. Vi har därefter haft massor av radiospelningar runt om i världen, fått fina recensioner och gett ut fyra egna album till.
Kronan på bluesverket är nog ändå den dag då Lennart Olofsson blev invald i famösa Blues Hall of Fame i USA. Det finns en rolig historia runt detta.
– Ha ha, amerikanerna kan sin blues men de klarar inte av namnet Växjö. Så de skrev Stockholm istället i mitt certifikat.

Fortfarande aktiv

Han är fortfarande synnerligen aktiv och var till exempel med och startade klubben Blues De Luxe, som i normala tider arrangerar konserter en gång i månaden.
– Det här har blivit något av ett vattenhål för internationella bluesband som kommer till Sverige. Vi ser till att Växjö och Småland finns på blueskartan.
Och visst är det så att långt efter att dagens trendiga hit-musik är bortglömd kommer musiken Lennart “Doctor Blues” Olofsson upptäckte 1966 att leva vidare.

Text och foto: Lasse Lindell

Fotnot: Första upplagan av Doctor Blues bestod av Lennart Olofsson, Per-Håkan Andersson, Dan Bindel och Sven Carlsson. Dagens medlemmar är förutom Lennart också Karin Rudefelt, Tobias Magnusson och Mauro Navarro. Bandnamnet är numera Karin Rudefelt & Doctor Blues.

Här kan du läsa om ett annat lokalt band

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x