Espresso – Din lokala tidning
Sme´ns Baglomma inviger hembygdsparkens nya scen

Sme´ns Baglomma inviger hembygdsparkens nya scen

MUSIK/KULTUR.Göinge hembygdsförening har tidigare sökt och fått EU-medel från Leader Skånes Ess för att utveckla Broby hembygdspark, som är en av Skånes största hembygdsparker. Ett led i utvecklingen var att bygga en ny scen för olika evenemang. Den 24 januari 2020 togs första spadtaget till den nya scenen som ritats av arkitekt Krister Wall, tidigare även ordförande i hembygdsföreningen.
– Scenen byggdes förra året men på grund av pandemin blev det aldrig någon ordentlig invigning med publik. Därför har vi nu bjudit in det lokala bandet Sme´ns Baglomma att inviga scenen med en konsert den 4 september, berättar Eddie Martinsson från föreningen.

Det är nytt för Göinge hembygdsförening med ett sånt här konsertevenemang men arrangörerna är glada att Sme´ns Baglomma inviger hembygdsparkens nya scen. Nu hoppas de på fint väder och många besökare.
– Absolut, det är roligt att prova på något nytt, kommenterar Eddie som ser fram emot att kunna öppna upp verksamheten mer för folk igen.
Bandmedlemmarna i Sme´ns befinner sig också i en nystart efter det dryga pandemiåret. Bandet, som spelat ihop i 23 år i nuvarande konstellation, ser fram emot att möta sin publik igen efter det ofrivilliga uppehållet. Under 2020 var ett CD-släpp av liveplattan Sme´ns Lajvar den största händelsen.

Har kul ihop

När Espresso besöker Sme´ns i lokalen i Knislinge ska de precis repa inför en spelning i Malmö dagen efter. De har inte setts på nästan ett år och det är ett peppat gäng som träffas för att spela igenom repertoaren.
– Och fika. Vi lägger en hel del reptid på det…
Och det är kanske det som är grejen menar de, för att fungera som band i 23 år.
– Ja det är rätt så okomplicerat egentligen. Vi spelar ihop för att det är kul, sammanfattar Roger.
Bandet består av Jonas “Jonne” Nilsson på sång och trummor, Roger Munch på bas, Peter Sonnsjö gitarr och Anders “Nisse” Nilsson på piano och dragspel. Jonne är den som en gång drog igång bandet tillsammans med sin morbror Pälle. Jonne skriver alla texter och mycket av musiken, Nisse en del musik och sen sätter bandet arrangemang och detaljer gemensamt.

Sme´ns Baglomma inviger hembygdsparkens nya scen
Sme´ns Baglomma är ett omtyckt band på hemmaplan. Den fjärde september inviger de nya scenen i Broby hembygdspark.
Göingsk folkrock funkar

Bandmedlemmarna kommer från Östra Göinge, Hässleholm och Kristianstad och är själva lite förvånade över att de är så populära på hemmaplan.
– Man blir ju sällan profet i sin hemstad, säger Jonne. Men vi är ju i princip husband på Helgeåfestivalen och har spelat där i alla år sedan festivalens början. Det är jätteroligt.
Likaså har Sme´ns Baglomma spelat på så gott som alla Kristianstadsdagar.
– Numera står de uppväxta barnen till förra generationens publik längst fram och lyssnar på samma låtar – det är häftigt, säger Peter.

“Ett roligt minne är spelningen i Skurup där de firade potatisen på något sätt. Vi fick delar av gaget i form av 125 kg potatis och en hemstereoanläggning…”

Inget band utan publik

Bandet ser fram emot spelningen i Broby den 4 september.
– Det ska bli kul. Det är bra att det finns en ordentlig scen nu. Vi har faktiskt spelat i hembygdsparken en gång tidigare och då stod vi direkt på gräset, minns Jonne.
Och framtiden, hur ser den ut?
– Vi kör på så länge vi har kul och publiken frågar efter oss. Vi är inget utan den, säger Nisse.
– Ja, det är alltid smickrande när någon vill lyssna på os. Och att folk fortfarande frågar efter vår musik efter alla år, avslutar Jonne.

Text: Jessica@espresso.se
Foto: Jessica Mårtensson och Stefan Johansson

Här kan du läsa om en annan musiker i vårt utgivningsområde.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x