Espresso – Din lokala tidning
Månadsspara och investera konstant

Månadsspara och investera konstant

EKONOMI. När jag, för lite sedan, berättade för en kompis jag inte träffat på länge var jag arbetar, erkände hon att hon hade dåligt samvete över att hon inte hade sparat något till sina barn. Hon pratade om sin hektiska vardag med fotbollsträningar, smutstvätt och falukorvsmiddagar. Om hur det aldrig fanns tid att tänka längre än till nästa gympapåse. Döm om hennes förvåning när vi, med hjälp av hennes mobiltelefon, fem minuter senare hade lagt upp ett investeringssparkonto, valt några fonder och aktiverat en automatisk dragning från hennes lönekonto. För det är precis så lätt det är idag.

Det behövs ingen djup kunskap om finansmarknaderna eller någon fantasilön för att månadsspara och investera konstant. Kontakta oss så hjälper vi dig. Ett månadssparande ligger tryggt i bakgrunden. Det växer till sig utan att du behöver ägna det mer tid än att vardagen också får plats. Att kontinuerligt köpa fondandelar gör också att du inte behöver tänka så mycket på när det är rätt läge att köpa och rätt läge att sälja. När du månadssparar investerar du konstant och kan faktiskt vara glad över nedgångar på börserna. Då får du nämligen nya andelar till lägre pris.

Investeringssparkonto

Om du sparar i exempelvis fonder eller andra värdepapper kan du göra det inom ramen för ett investeringssparkonto, ISK. Ett ISK är ett förmånligt sätt att spara genom att beskattningen är låg och du kan byta placeringar utan att först betala kapitalvinstskatt på exempelvis en såld fond innan du kan göra insättning i en ny fond, som du annars måste göra. I en ISK betalas i stället en årlig schablonskatt baserat på statslåneräntan och inte på den verkliga värdeutvecklingen. Sparandet är inte låst och du kan göra insättningar och uttag när du vill, helt skattefritt. De är helt enkelt skattemässigt enklare och så länge räntorna är låga räcker det med en avkastning på cirka 1,5 % för att det ska vara skattemässigt fördelaktigt att spara inom ramen för ett ISK.

Så det finns helt enkelt inga ursäkter. Låt de där hundralapparna du har över varje månad växa till sig. Det har aldrig varit enklare att börja spara.

Sebastian Hovander
Placeringsrådgivare, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Här läser du tidigare ekonomitips.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x