Espresso – Din lokala tidning
Miljövänlig klädvård

Miljövänlig klädvård

MILJÖTANKAR. För att komma ifrån det slit- och slängsamhälle som vi lever i idag behöver vi bland annat se till att vårda våra kläder bättre. Vi behöver se kläderna som något värdefullt som vi köper för att använda under en längre tid. Med färre inköp kan vi lägga vikt vid högre kvalitet; både vad gäller passform och miljömärkning.

Miljövänlig klädvård alltså. Hur tar vi då hand om kläderna så att de håller längre?
Tvätta mer sällan än vad du tror behövs. Du behåller dina kläder fina och fräscha en längre tid om du inte tvättar dem efter varje användning. Behöver de fräschas upp så rekommenderar jag att hänga ut kläderna. Ett annat alternativ är att hänga upp plagget vid duschen. Ångan gör underverk för både lukt och fräschör. Och har du någon enstaka fläck så behandlar du helt enkelt bara den, med till exempel galltvål, istället för att slänga in hela plagget i tvättmaskinen.

Låga temperaturer

Tvätta på låga temperaturer och följ tvättråden på dina kläder. Anpassa mängden tvättmedel till hårdheten på ditt vatten samt mängden tvätt du har i maskinen. För mycket tvättmedel försämrar till och med tvättförmågan! Undvik sköljmedel helt och hållet; det sliter jättemycket på dina kläder precis som det gör att torktumla.

Dammpartiklar och ytlig smuts

En klädborste är bra att ha för att borsta över plaggen med jämna mellanrum. Det tar bort damm, rök och ytlig smuts. För att få bort noppor på kläderna fungerar en noppborste bra.

Laga och återbruka

När ett klädesplagg har gått sönder behöver det inte innebära att det ska iväg till återvinningen utan det kanske går att laga. Antingen är du händig nog att göra det själv eller så går du till den lokala skräddaren. Det kostar i regel inte jättemycket och du kan njuta av ditt plagg ett tag till. Du slipper belasta vare sig din ekonomi eller miljön genom nyinköp. När kläderna inte går att laga längre är de förhoppningsvis väl använda och innan de går vidare till återvinning kan de kanske användas som trasor vid städning, jobb med bilen eller liknande.

En garderob med kläder av god kvalitet som behandlas väl håller under en längre tid!

Text: Veronika Ekstrand, Konsult inom miljö- och avfallsfrågor

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x