Espresso – Din lokala tidning
Odla miljövänligt

Odla miljövänligt

MILJÖTANKAR. Vare sig man bor i lägenhet eller villa så är det många som tar vårens värme och sol som en naturlig utmaning till att prova sina gröna fingrar. Hur ska man då tänka om man vill odla med vår miljö i åtanke?

Först ut när det gäller att odla miljövänligt, blir att inte använda bekämpningsmedel. Ogräs bekämpas för hand, ohyra och bladlöss tas bort med vattenslangen. Men framför allt skulle naturen må så mycket bättre om vi kom bort ifrån normen med stora monokulturer av gräsmattor eller ordnade rabatter.

Livskraftiga växter

Se till att välja livskraftiga och friska växter; det är bäst mot skadeinsekter. Se också till att ha stor variation av växter så att det finns något för alla nyttodjur. Fåglar, fjärilar, maskar, humlor och andra smådjur trivs med olika växtsorter och genom att ha dessa är du med och bidrar till ökad biologisk mångfald. Populära sorter är lavendel, kärleksört, prästkrage, nässla och klöver.

Samla regnvatten

Växter behöver ju vatten men vi får inte slösa med våra vattenresurser. De är inte oändliga, något som sommaren 2018 visade. Därför är det smart att samla in regnvatten istället. Det går att göra såväl i hus som på balkong. Devisen är också att vattna rikligt och sällan istället för lite och ofta. Och bäst är att vattna när solen inte skiner.

Naturliga insektshotell

Städa inte bort vedupplag, lövhögar och stubbar utan låt dem vara som små hus till insekter. Vill du hjälpa till lite extra är det fint att göra eller köpa ett insektshotell och se även till att skapa en liten vattensamling för dem; det räcker långt med ett fat med vatten och gärna några små stenar eller spelkulor för dem att sitta på.

Prova att täckodla

Naturlig näring ger du dina växter i form av kompostjord och ko- eller hönsgödsel. Eller varför inte täckodla? Då låter du ogräsrens, löv, gräsklipp med mera ligga kvar för att förmultna.

Summan av det hela blir att välja växter, jord, näring och vatten med omsorg samt att se till att följa naturen mer och var inte rädd för att odla. Vi behöver växterna och de smådjur som kommer på köpet.

Text: Veronika Ekstrand, Miljö- och avfallskonsult

Här läser du en tidigare krönika med miljötankar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x