Espresso – Din lokala tidning
Zero Waste - minska avfallet

Zero Waste – minska avfallet

MILJÖTANKAR. Zero Waste är en rörelse som går ut på att minska sitt avfall. Meningen är inte att komma ned till noll avfall men att man gör så gott man kan.

Inom Zero Waste pratar man mycket om de fem R:en:
Refuse (avstå)
Reuse (återanvänd)
Refill (refill)
Recycle (återvinn)
Rot (kompostera)

Att försöka minska avfallet ska ändå inte gå till överdrift. Vi ska inte strunta i att äta grönsaker som är förpackade bara för att minska avfallet till exempel. De gånger det finns avfallsfria alternativ ska vi välja dem men först efter att vi har valt närodlat, svenskt och ekologiskt. Vi får inte vara så svartvita i vårt tänk. Däremot finns det bättre val att göra än vad många av oss gör idag.

Avstå och återanvända

Att vara mer eftertänksam i konsumtionen oavsett om det handlar om mat eller andra prylar är en bra början. Bara genom att tänka efter minskar (refuse) vi matsvinnet och slit- och slängsamhället i stort. Jag kanske kommer på att jag inte behöver saken eller att jag eller någon annan har något som kan användas till ändamålet vilket också gör att återanvändningen (reuse) ökar.

Köpa refill

Att köpa refill är svårt, i alla fall där jag bor. Men det är verkligen något som borde gå att göra mer än vad vi gör idag. Lösviktsgodis är ju faktiskt refill! Mer refill skulle kunna vara möjligt vad gäller torrvaror och vissa hygien- och städprodukter. Det finns en bra sida på nätet som heter www.unwrapped.se och i Malmö finns butiken www.grammalmo.se .

Återvinna och kompostera

Självklart ska vi sedan återvinna (recycle) så mycket vi bara kan. Ju mer vi lägger på rätt ställe desto större incitament för producenter och återvinnare att ta tag i saken och rätta till det. Och glöm inte att matresterna ska sorteras ut till matavfall för att kunna komposteras (rot) och bli till biogas.

Minska avfall

Vill man göra mer så kan man köpa hårdtvål, finns både som schampo, balsam, vanlig tvål och disktvål. Då har man minskat sitt avfall betydligt. Lägg sedan till disk- och tandborste i trä, tandkrämstabletter, menskopp, kaffefilter i tyg med mera.

Bättre att alla gör något än att några gör allt!
Ta små steg i taget så kommer vi fram till slut!

Text: Veronika Ekstrand, Konsult inom miljö- och avfallsfrågor

Här kan du läsa Veronikas förra text om miljöfrågor.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x