Espresso – Din lokala tidning
Potatisens betydelse för allmogen

Potatisens betydelse bland allmogen

MAT. Pommerska kriget (1757 – 1762) bedöms ha inneburit en slags vändpunkt för att potatisen fick en bredare spridning i Europa. Då finländska soldater som deltagit i kriget återvände hem från Tyskland hämtade de med sig potatisen till soldattorpen i Nyland,Tavastland, Österbotten. Härifrån spred sig potatisen vidare till allmogen.

Potatisens guppiga färd till Finland lär även gått genom Danmark och Sverige då sjömän hämtade potatis med sig hem. På torget i Åbo såldes de sällsynta knölarna under namnet Päron och Jordpäron.
Finlands äldsta jordbruksorganisation, Finska Hushållningssällskapet, grundade under sitt första sammanträde 1797 ett särskilt potatisutskott. Med statens stöd, delades det år 1810 ut gratis utsädespotatis till 18 500 personer. Potatisutskottet uppmuntrande till potatisodling och till dem som som byggde jordkällare avsett för potatis. Detta ledde till att implantera potatisens betydelse bland allmogen.
Även prästerskapet hade en aktiv del i kunskapsspridningen och handledde och uppmuntrade till potatisodling. I vissa församlingar läste man rent av odlingsråd, förvaringsråd och recept efter högmässan.

Att man kunde göra bruk av potatisen till brännvin, kom långt senare.

Färskpotatiskross med rökt fisk till 4 personer

En perfekt sommarlunch, lätt och snabb att göra! Servera den ljummen eller kall. Går bra att göra i förväg.

1 kg färskpotatis
0,5 dl olivolja
3 msk flingsalt
1 knippe gräslök
3 dl gräddfil
0,5 msk fransk senap (eller valfri senap)
800 g varmrökt fisk, exempelvis makrill, lax, sik

Tvätta potatisen och sprid ut dem i en ugnsform. Blanda ner lite av saltet och lite av olivoljan. Baka i ugn på 225 grader i ca 20-25 min. När potatisen är färdig, ”krossa” den med en gaffel och häll på resten av olivoljan, saltet och den finklippta gräslöken. Blanda och låt svalna.
Rör ner senapen i gräddfilen. Servera med rökt fisk, tunt skivade rädisor och den kalla gräddfilssåsen.

Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Här hittar du fler recept från Husmanskostens Vänner.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x