Espresso – Din lokala tidning
Rent Göinge skapar attraktivare boendemiljö

Rent Göinge skapar attraktivare boendemiljö

BOENDE/MILJÖ. Boende i Östra Göinge har uppmärksammat och tipsat kommunen om problemet med nedskräpning i och runt byarna. Östra Göinge kommuns politiker har tagit fasta på detta och initierade i december 2020 ett projekt med namnet Rent Göinge. Uppdraget gav de till arbetsmarknadsenhetens (AME) serviceteam. Deltagarna i teamet anställs genom extratjänster i projektet där målet är att plocka tio ton skräp till och med maj månad.

Sedan projektet startade i december har teamet varit ute på cirka 25 uppdrag och plockat skräp. Handledare för teamet är Patrik Nyberg på AME som själv tycker att uppdraget är mycket givande.
– Det är ett bra initiativ av kommunen. Rent Göinge skapar attraktivare boendemiljö. Folk uppskattar verkligen vårt arbete och kommer fram och berömmer oss när vi är ute och plockar skräp. Det ger en god stämning, säger Patrik.

Arbetsträning och utbildning

Patrik påtalar också det positiva i att deltagarna i teamet kommer ut i arbetsträning och samtidigt får en ordentlig genomgång i sopsorteringens alla regler.
– Arbetet blir som en utbildning då vi tar hand om skräpet hela vägen från upplockningen till sorteringen på Kattarps återvinningscentral, fortsätter Patrik som tycker att han har ett väldigt stimulerande jobb.
– Det här är ett viktigt arbete, både för deltagarna i teamet och för de boende i kommunen.

Fem ton är borta

I skrivande stund har Patrik och teamet plockat hela fem ton (!) skräp. Skräp som till största delen ligger vid avfartsvägar till skogspartier.
– Det kan vara allt från tv-apparater till delar av bilar så vi jobbar mycket med säkerhet för att lyfta och bära rätt. Sen plockar vi även mängder av mindre skrymmande sopor, som brännbart och glas samt elgrejer till bilar, beskriver Patrik och avslutar:
– Folk är flitiga att tipsa oss och uppenbarligen angelägna om att få en bättre miljö och omgivning utan nedskräpning. Det är roligt att få delta i det arbetet.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: AME Serviceteam

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x