Espresso – Din lokala tidning
Resturangskolan i Hässleholm - kulinarisk väg till en ny karriär

Restaurangskolan i Hässleholm – kulinarisk resa mot ny karriär

UTBILDNING. Det är lätt att vara mästerkock på hemmaplan. Men från planering till servering i ett restaurangkök krävs en hel del kunskaper. Vi hälsade på hos Restaurangskolan i Hässleholm.

Det fräser till och luktar gott när Johanna Götesdotter släpper en bit matfett och ännu en skopa pannkakssmet i stekjärnet. Det är premiär på Restaurangskolan i Hässleholm – inte för pannkakor, men för ett recept som inte innehåller ägg.
– Jag tycker att stekningen funkar bra, lite mer matfett behövs. Du får smaka sen, erbjuder Johanna.

Äggfritt på schemat

Dagens lektion på restaurangskolan handlar om specialkost. Bland annat testar eleverna en äggersättning som till stor del består av potatis- och tapiokastärkelse. Magnus Åkeborn är inte helt nöjd med rulltårtan som just kommit ur ugnen.
– Den såg så fin ut på ytan, men den var visst inte helt färdig i botten.
Anna Bjerkebo, lärare på restaurangskolan övervakar elevernas arbete.
– Syftet med dagens lektion är att avgöra om den här äggersättningsprodukten är något vi har nytta av i köket, säger hon.
– Det här med specialkost blir större och större, med många som har allergier eller väljer bort livsmedel av andra anledningar. Vi kör kursen i specialkost varje år, och varje gång har det hänt nya saker och kommit nya produkter.

Nytt yrke efter två terminer

Utbildningen på restaurangskolan ingår i Komvux och kurserna är kostnadsfria för deltagarna.
– Efter två terminer har du kockutbildning bas, och kan arbeta inom till exempel storkök. Många av våra elever gör sin praktik på äldreboenden eller förskolor – det ingår en månads praktik per termin. Nytt för i höst är att vi lägger till en tredje termin med fördjupning i matlagning för den som vill rikta in sig mer mot restaurangkök.

Från scenen till köket

Magnus Åkeborn, som även har vispat ihop en äggfri majonnäs, överväger att söka den tredje terminen efter att basutbildningen är avslutad i maj.
– Jag har jobbat som skådespelare i teatergruppen Katapult i många år, och har väl haft en plan på att börja studera, berättar han.
När pandemin ryckte bort mattan under fötterna för kulturarbetare gjorde han slag i saken. Johanna Götesdotter som har drivit egen frisörsalong, jobbat som massör och med konst tycker att utbildningen hittills har gett en större respekt för kockyrket.
– Man uppskattar mer att äta ute när man vet vilket jobb som ligger bakom. Det är så många delar man måste hålla koll på, från hygienrutiner och inköp till själva matlagningen

Gillar matkultur

Yamina Guettou har tagit ut en sockerkaka ur ugnen, som trots avsaknaden av ägg ser riktigt fluffig ut.
– Jag flyttade till Sverige från Algeriet för sju år sedan och utbildat mig till undersköterska, berättar hon och fortsätter:
– Jag har alltid gillat matkultur, matlagning och bakning och brinner för att laga bra mat till de äldre.

Provsmakning och diskussion

Och vad lärde vi oss på dagens lektion? Givetvis avslutar eleverna köksbestyren med provsmakning när allt är diskat och arbetsborden är avtorkade.
– En god dressing, men inte en riktigt en majonnäs, menar Magnus Åkerbom, som ändå absolut kan tänka sig att servera sin skapelse.
Pannkakorna med äggersättning får högre betyg än de plättar som stekts enligt originalrecept men utan ägg. Yaminas sockerkaka med äggersättning får gott betyg och vaniljsåsen till kanske har fått ett stänk för mycket av stärkelse men gör ändå jobbet som tillbehör.
– Så vad säger vi? Finns det någon anledning att ha äggersättningsprodukten i skafferiet? undrar Anna Bjerkebo
– Tumme upp, blir svaret från eleverna.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x