Espresso – Din lokala tidning
Sex tips för barnens veckopeng

Sex tips för barnens veckopeng

EKONOMI. Att tidigt lära barn att handskas med pengar underlättar för dem senare i livet. Att ge barnen veckopeng lär dem att förstå pengars värde. Här är experternas tips på hur ni bäst hanterar veckopengen.

Genom att själva ta ansvar för sina pengar får barn stegvis förståelse för vad saker kostar. Dessutom är det alltid roligt för dem att kunna spara och köpa något de gärna vill ha för egna pengar. I förlängningen lär de sig en sund hantering av pengar som underlättar när de senare flyttar hemifrån. Sex tips för barnens veckopeng tar hänsyn till allt detta.

Sex tips för barnens veckopeng

Hur stor veckopengen är beror på vilka möjligheter ni har som familj och vad som ska ingå i veckopengen. När barnet är runt åtta år är det vanligt att ge omkring 25 kronor i veckan. Sedan ökar summan med åldern. Vid 16–17 års ålder brukar många ge hela eller en del av studiebidraget.
Kom överens om vad pengarna ska räcka till och om det finns möjlighet att tjäna extrapengar, till exempel genom att göra sysslor hemma.
Prata med barnen om sparande och om hur pengar fungerar med hänsyn till deras ålder och mognad. Äldre barn behöver till exempel lära sig fördelar och nackdelar med att låna pengar, för att minska risken att hamna i en skuldfälla.
Låt barnen göra misstag och köpa en i dina ögon meningslös pryl. Det är en del i att lära sig hantera pengar.
Ge inte mer pengar än det som ni kommit överens om. Tar pengarna slut så är det en del i lärandet och att de förstår att de inte bara kan få mer.
Ett bankkort är en bra idé när barnen är mogna för det och ger en ökad ansvarskänsla.

Text: Richard Barba, Placeringsrådgivare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Här läser du förra ekonomikrönikan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x