Espresso – Din lokala tidning
Skånska sillakademin

Skånska Sillaacademin besökte Sibbhult

MAT. I anslutning till Husmanskostens Vänners septembermöte på restaurang Tranan i Sibbhult gästade f.d. regionrådet Carl Sonesson och talade om sill, sillhistoria och sillinläggningar.

När Carl Sonesson som representant för Skånska Sillaacademin besökte Sibbhult så redogjorde han bland annat för academins syfte, som är att bevara svensk silltradition och -kultur. Sonesson har varit med och bildat academin som gett ut ”Boken om sill” med en uttömmande historik kryddad med ledamöternas samlade recept. Totalt cirka 230 st.

Från fattigmansföda till festmat

Klassresan från fattigmansföda till storhelgernas självklara festmat har gjort sillen till det närmaste vi har en svensk nationalrätt. Utan sill inget julbord!
– Sillen är den gastronomiska trumpetstöten för vårt firande och något unikt för oss. Men vi har den numera för oss själva. Sillrätter förekommer aldrig eller sällan på Nobelmiddagar eller kunglig taffel. Däremot har de flesta familjer egna sillrecept. Recept som blir traditionsbärare från generation till generation, berättade Calle Sonesson som är presilldent i Skånska Sillaacademin.

Tradition, kultur och nationalföda

Sill är inte enbart mat. Den är också tradition, matkultur och en svensk nationalföda. Sillaacademins ledamöter har också dukat upp sillbord runtom i Europa. Flera gånger i Bryssel där de försökt frälsa EU-parlamentariker på sill de senaste 10 åren. Både sill och sillälskare trivs i stora stim så varje år ställer de också upp med rejäla sillbord på evenemang runt skånska kusten, fortsatte Calle Sonesson.

Signumrätter framför alla

Sill och strömming har helt enkelt blivit våra signumrätter framför alla andra. För det är ju egentligen samma fiskart, av Carl von Linné namngiven Clupea harengus, som efter ett kungligt dekret på 1500-talet byter namn vid den lilla hamnen i Kristianopel i nordöstra Blekinge, eller norr om Ölands södra udde. Den strömming som simmar i Östersjön är förvisso magrare och ett par ryggkotor kortare än den sill som simmar i Nordsjön. En skillnad som numera anses orsakad av miljöfaktorer.
– Vi i Sillaacademin har inget emot strömming – den är utmärkt som kattmat, avslutade Carl Sonesson sitt uppskattade föredrag.

Text: Bo Martinsson, Husmanskostens vänner

Här kan du läsa några goda sillrecept från Husmanskostens vänner.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x