I Delary bevarar ideella krafter en svunnen militärhistoria
MILITÄRHISTORIA. Tusen och åter tusentals föremål. Radioteknik, körklara fordon, ammunition. Och uniformer så unika att man får resa till Kreml i Ryssland för att se något liknande.
– Vi bestämde oss för att detta måste bevaras och bildade den ideella föreningen Smålands Militärhistoriska Sällskap 2009, berättar pensionerade löjtnanten Mats Nässert.
Den 29 maj slår museet Smålands Militärhistoriska Centrum i Delary upp portarna för säsongen. Tills vidare är det lördagar som gäller. Normalt sett har museet öppet alla dagar i veckan och det lockar människor från när och fjärran. Faktiskt mest från fjärran.
– Vi har folk från Tyskland som har åkt hit för att se en unik gammal rysk amiralsuniform, medan många i vårt närområde aldrig har varit här, berättar Mats Nässert som är ordförande i den ideella föreningen.
Att museet som rymmer tusentals föremål finns just i Delary på vägen mellan Älmhult och Traryd har en anledning.
– Det kanske hade varit naturligare att våra samlingar funnits i Växjö, men till slut handlar det om lokalhyran för väldigt många kvadratmeter, förklarar Mats Nässert som har en bakgrund som löjtnant på regementet I 11 i just Växjö.
Sällsynta minnessaker
Smålands Militärhistoriska Sällskap äger i princip alla utställda föremål själva. Men att dessa minnen från en svunnen tid skulle bevaras var långt ifrån självklart.
– 2009 bildades föreningen med sju personer i styrelsen. I dag har vi runt 200 medlemmar. Det är människor med väldigt stort intresse för militärhistoria, allt från Östersund i norr till Paris i söder. Vi har några riktigt sällsynta saker i våra samlingar och många reser hit för att se något speciellt.
Museet fungerar dessutom som en punkt för att återuppliva gamla minnen. Mats Nässerts fru Jolanta och Göran Nilsson, som är gammal signalist med bakgrund på samma regemente som löjtnant Nässert, har många vittnesmål om detta.
– Vi har runt 40 besökare om dagen. Och de flesta, ja nästan alla, har en historia att berätta, förklarar Jolanta.
Körklara veteranfordon
I museets kafeteria finns alla möjligheter att diskutera om vilken uniform man har haft eller vilket fordon man har kört. Fordonen, en mäktig pansarvagn eller kanske en sjuktransport, är i de flesta fall körklara och luftas gärna vid speciella tillfällen.
– Av 30 fordon är till exempel 28 körklara och registrerade för landsvägstrafik så vi kan visa upp vad vi har, berättar Mats Nässert.
Olika aktiviteter
Den 29 maj öppnar museet för säsongen 2021. Det blir bland annat en ny utställning med material från Äskya utanför Älmhult och säkert rullar en del av de gamla veteranerna ut i full frihet.
Den 10 juli hyllas fordonet ”Valpen”. Alla privatägda exemplar är då inbjudna.
Och den 14 augusti är det vidare dags för den kombinerade Veterandagen och Museets dag.
En spännande tanke är att utan de här entusiastiska människorna, Mats, Jolanta och Göran, hade Smålands Militärhistoriska Centrum inte funnits.
TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL