Espresso – Din lokala tidning
Snf Linnébygden vill skapa nya vägar till naturen

SNF Linnébygden vill skapa nya vägar till naturen

FÖRENINGSLIV/FRITID. Nya vandringsleder, nya samarbeten och nya målgrupper. Med pengar från den nationella satsningen Friluftslivets år hoppas Naturskyddsföreningen Linnébygden kunna göra avtryck som räcker långt in i framtiden.

Det sprakar härligt från brasan vid en av grillplatserna i Haganäsparken. Under 2020 är det många som har sökt sig ut till naturen för att kunna träffas på ett smittsäkert sätt. För de aktiva i Svenska naturskyddsföreningens krets Linnébygden var friluftslivet redan en vana. Nu har kretsen få tt pengar från satsningen Friluftslivets år. SNF Linnébygden vill skapa nya vägar till naturen. Målet är att fler och nya målgrupper ska kunna hitta sätt att lätt ta del av naturen.

Viktigt värdesätta

– Det har närmast varit folksamlingar i naturreservaten den senaste tiden, säger Ulla Rundlöf som är ordförande i SNF Linnébygden och har varit aktiv i organisationen sedan 70-talet.
– När det är fler som är ute och upplever naturen kommer vi också att börja värdesätta den på ett annat sätt. En del i Friluftslivets år handlar om att lära ut att det finns en allemansrätt som ger oss stora möjligheter. Men det innebär även stora skyldigheter. ”Inte störa – inte förstöra”, säger Ulla Rundlöf.

Utmaning och möjlighet

Friluftslivets år 2021 är ett projekt som drivs av organisationen Svenskt Friluftsliv med stöd från Naturvårdsverket. SNF Linnébygden är en av 72 aktörer som beviljats bidrag. Bidragssumman är 300 000 kronor.
– Vi sökte för en rad aktiviteter under ett samlat projekt som vi kallar ”Friluftsvägar i Linnébygden”. Eftersom reglerna kring att organisera fysiska sammankomster även gäller utomhus är det osäkert hur mycket av de ursprungliga planerna vi kan genomföra, vilket såklart känns tråkigt, säger Ulla Rundlöf.

Samarbete med biblioteken

Klart är dock ett samarbete med Biblioteken i Älmhult, där författarbesök kommer att hållas ute i naturen.
– I maj månad har vi två sådana tillfällen, med Åsa Ottosson och Hanna Olvenmark. I övrigt jobbar vi nu för att hitta fler samarbeten med andra föreningar, och vi har som ambition att använda möjligheterna som Friluftslivets år innebär för att göra avtryck som även sträcker sig in i framtiden, säger Ulla Rundlöf.

Från tåget längs vattnet

En plan handlar om att märka ut och tillgängliggöra sjönära vandringsleder från Älmhult norrut.
– Vi vill fokusera på det avsnittet för att det knyter an till ett större projekt med vandringsleder via Möckelsnäs och Höö mot Loshult. Där finns det redan beviljade pengar och bollen för genomförande ligger nu hos kommunen. Tanken är att man ska kunna ta tåget till Älmhult och sedan vandra hela vägen.
SNF Linnébygdens krets innefattar hela Älmhult, och även Loshults församling. Nästa år firar kretsen 60 år.
– Vi verkar för att inspirera människor att vara ute och uppleva och lära sig av naturen. Men även för att skydda natur och att påverka beslutsfattare så att man inte förstör några viktiga värden.

Final med film och foto

En annan aktivitet som kretsen planerar att genomföra är satsningen på Hela Sveriges Friluftsdag i April. I Älmhult ska den firas vid Möckelns badplats. Dessutom planerar Linnékretsen en stor final på Friluftsåret i Folkets hus, med naturfilms­festival och bildvisning på stor skärm.
– Det är många som har varit ute i skog och mark nu under året, och många har kameran med sig. Tanken är att vi ska kunna samla ihop och visa bilder från året som gick. På Hela Sveriges Friluftsdag kommer vi att fokusera på människor med utländsk bakgrund, vilket är en av målgrupperna i Friluftslivets år, säger Ulla Rundlöf.

Hållbarhet allt viktigare

I enlighet med samtiden har Naturskyddsföreningen på senare år slagit in på en väg där man jobbar för att främja en hållbar livsstil som inte utarmar naturen omkring oss.
– Vi brukar ha aktiviteter som kläd- och prylbytardagar, och även en del traditionella vandringar med tema som fåglar eller växter, säger Ulla Rundlöf.
– Så småningom hoppas vi få igång vår verksamhet med Natursnokarna igen. Där tar vi emot barn tillsammans med en förälder eller någon annan vuxen och går ut och upplever naturen tillsammans genom barnens ögon. Barn är ju nyfikna av naturen och ofta kommer det upp en del funderingar som även de vuxna lär sig av, men kanske inte skulle våga fråga om själva.

Text: Erik@espressomedia.se

FAKTA Friluftslivets år 2021
Friluftslivets år 2021 är ett nationellt projekt som handlar om att lyfta friluftslivet och dess värden, och att få många nya människor att vara ute i naturen.
Bakom projektet står Svenskt Friluftsliv med stöd från Naturvårdsverket. Lokala aktörer har kunnat söka bidrag för att genomföra projekt. I vårt område har SNF Linnébygden och Sliperiet Gylsboda beviljats pengar.
På givna teman kommer olika aktörer runtom i landet varje månad att ordna arrangemang. Vad som händer under Filuftslivets år i hela landet kan du ta del av på projektets hemsida:
www.luftenarfri.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x