Espresso – Din lokala tidning
hotellet 4

Stora Hotellet i Osby har bitarna på plats

MAT&DRYCK. ”Knudans” lånar namn från Knutssons konditori – en populär mötesplats i det gamla Osby.

Efter flera år av renovering har Stora Hotellet  i Osby nu fullt fokus framåt, med de nya möjligheter som har skapats i huset.

– Här fanns bara jord innan, berättar Rebecka Brink, hotellchef och ansvarig för ruljansen av det som rör mat- och konferensgäster på E&E Stora Hotellet i Osby.

Festlokalen Knudans är den sista stora pusselbiten i en lång renovering – källarlokalen grävdes ut i samband med att kvarteret fick ett nytt hyreshus som stod klart 2022. Huset som tidigare stod på platsen kallades just ”Knudans” i folkmun, efter Knutssons Konditori.

hotellet 2
Knudans är Stora Hotellets nya lokal för fester och konferenser. Under de senaste åren har renovering pågått i flera delar av huset, och även rummen har fått en ordentlig uppfräschning. – Det är mycket som är spännande nu, säger Rebecka Brink.

–  Framförallt är vi glada för det nya köket, som innebär ett stort lyft både för våra kockar och för våra möjligheter att bredda vårt erbjudande till våra matgäster. Med alla bitar på plats har vi nu ett annat utgångsläge när det gäller att ta emot både konferensgäster och större sällskap, samtidigt som vi håller igång vår vanliga verksamhet med hotell- och lunchgäster, säger Rebecka.

Visionerna har blivit verklighet

Det är just under en lunch som vi besöker Stora Hotellet. Torsdagar är det fisk som gäller, och idag håller Dennis Berg, en av hotellets två kockar på att laga havets Wallenbergare.

– På torsdagar kör vi alltid fisk, och många kommer hit av den anledningen. Husmanskosten är i fokus på våra luncher, men gärna med något som överraskar lite i varje rätt, säger han.

Bland lunchgästerna träffar vi ägarna Bo och Billy Ekstrand, som ser fram emot ett nytt år med hotellet.

– Den stora anledningen till att vi köpte bygget för 14 år sedan är, att vi tyckte det saknades ett fint hotell i Osby. De visioner vi hade då är det vi ser att vi håller på att förverkliga nu. Även om vi gör stora satsningar på våra konferensmöjligheter, så innebär ett livskraftigt hotell även att vi kan erbjuda mer till lokalbefolkningen, som är viktiga gäster.

hotellet 13
Dennis Berg är en av två kockar på Stora Hotellet. Klicka här för att läsa hans recept på Havets Wallenbergare.

Från vinden till källaren

– Just nu är det mycket som är spännande och nytt, säger Rebecka, medans vi tar en tur bland de nyrenoverade rummen. 

En ny hiss har installerats från markplan till vindsvåning, och när byggdammet ändå var upprört passade man på att renovera ytskikten på samtliga rum. Dessutom har den gamla kallvinden inretts, med plats för fler gäster. 

– Jag har fått ta hand om rummens utformning, och ambitionen har varit att föra in mönster och färg. Varje rum är unikt, men nu finns en tydlig linje i helheten, säger Rebecka.

– Knudans blir både en lokal som vi kan använda för att placera större sällskap som vi tidigare har behövt blanda med övriga restauranggäster, och en möjlighet för den som vill ordna stora eller små sammankomster i Osby, säger Rebecka.

– Vid flera tillfällen har vi fått tacka nej till större konferenser för att vi inte har haft utrymmet. Nu är det inte ett problem längre.

Från Livemusik till matklubb

Den 22 februari är Knudans fullbokad – då blir det livemusik med bluestoner från Björnsson Band i källarlokalen.

– Det är en praktisk lokal som är enkel att möblera för olika sammanhang. Vi har flera sällskap som är återkommande hos oss – bland annat Munskänkarna och vår egen matklubb som vi har kört i åtta år nu. Några gånger om året har det varit modevisningar och tjejkvällar tillsammans med lokala företag, och när vi har haft det i restaurangen har det varit svårt att hålla ihop större sällskap på ett bra sätt, säger Rebecka, som ser fram emot att ta tag i 2025 med sina kolleger.

– Vi som jobbar här är ett litet arbetslag – hotellfamiljen – som träffar varandra nästan mer än vi träffar våra egna familjer, skrattar Rebecka.

– Jag och Justus, som är kock, började jobba här för 12 år sedan och fick snart ta ett större ansvar när den tidigare personalen slutade. Vi håller service högt, men vill även ge ett personligt bemötande. 

Text&Foto:erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x