Espresso – Din lokala tidning
Fredrik Weikel på Freddes Pizza

Take away på Freddes Pizzeria i Osby

MAT/NÄRINGSLIV. Efter flera år i restaurangbranschen i Malmö bestämde sig Fredrik Weikel för att genomföra något han länge funderat på. Att öppna en pizzeria. Platsen blev hans gamla hemort Osby, och efter att ha haft öppet i en månad kan han konstatera att hembygden tagit emot honom med öppna armar.

Tom Waits strömmar ut högtalarna inne i den lilla restaurangdelen på Östra Järnvägsgatan. Fredde själv står i den nykaklade köksdelen och förbereder högreven som är ingrediens i Karneval – en av de tio pizzorna på menyn.
– Första dagen jag hade öppet satt jag här på en pall och väntade på att telefonen skulle ringa. Kommer någon att beställa? Men sedan fick jag mina första kunder, och det spred sig. Nu får jag in mer beställningar än jag hinner baka pizzor säger Fredde, som erbjuder take away på sin restaurang Freddes Pizzeria i Osby.

Kock Fredrik Weikel

Fredrik Weikel säljer pizzor på take away.

Pizza från Freddes Pizza i Osby

Napoli möter Sverige

Det senaste året har Fredrik Weikel lagt på att bygga om lokalen till sin belåtenhet, både köket och restaurangen. Inredningen är sparsmakad, men än så länge är det också bara take away som gäller. Parallellt med renoveringen har han också jobbat på att få fram den perfekta pizzadegen. Idealet är att hitta en gyllene medelväg mellan den ursprungliga napolitanska och den numera traditionellt svenska pizzan.
– Jag älskar bägge delar. Hela upplägget är att jag vill göra mat som jag själv vill äta. Degen innehåller både traditionell jäst och surdeg och jäser i ett till två dygn. Men jag vill gärna undvika att uppfattas som en pizzapuritan och få en snobbstämpel… alla pizzornas ingredienser är comfort food – sådant som de flesta är vana att äta. Bolognese-pizzan är en tolkning av spagetti och köttfärssås; potatispizzan, en vit pizza med potatis – vem gillar inte potatisgratäng..?

Beställ i god tid

Restaurangen håller öppet från torsdag till söndag. Med nuvarande tryck på att testa pizzorna så tipsar Fredrik kunderna om att lägga sina beställningar mellan klockan 13 och klockan 15.
– Då håller jag på att preppa för kvällen. När jag väl bakar pizzan är det svårt att springa och ta telefonen, för degen är ganska lös och lämnar jag bakbordet för länge så fastnar den lätt. Jag har använt instagram för att meddela när vi har fått in de beställningar vi klarar av på en kväll, så ett bra tips kan vara att hålla koll där.

Planer för framtiden

Även om det är ett angenämt problem att få beställningar i en högre takt än vad han hinner baka pizzor så behöver Fredrik hitta ett sätt att möta den hittills stora efterfrågan.
– Personligen ser jag ju också fram emot att hinna prata mer med gästerna när jag jobbar. Det är en hel del bekanta ansikten som kommer in, och många nya människor. Jag ser verkligen fram emot att kunna utveckla restaurangdelen och skapa en trevlig miljö där man kan sitta och hänga. Men så länge det råder särskilda restriktioner har jag valt att bara erbjuda take away.

Tur och retur

Fredrik Weikel växte upp på Granhöjden i Osby och har sedan ett antal år tillbaka ett hus utanför Lönsboda som han numera bor i på heltid.
– Jag lämnade Osby för Malmö för att jag gillade storstan med puls och uteliv… nu är det väl samma sak som man flyr ifrån. Osby efter att man har fyllt fyrtio känns helt klart mer intressant!

Text & Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x