Espresso – Din lokala tidning
Testamente underlättar för efterlevande

Testamente underlättar för efterlevande

JURIDIK. När vi dör fördelas våra tillgångar efter lagens bestämmelser om arvsordning. Om du vill att din kvarlåtenskap ska fördelas på annat sätt ska du skriva ett testamente. Ett testamente kan underlätta för dina efterlevande i en situation som redan är svår att gå igenom. Det kan också skydda din efterlevande partner om ni är sambor eftersom sambor inte automatiskt ärver varandra.

Testamente underlättar för efterlevande. Du kan testamentera vad du vill till vem du vill. Det enda undantaget är att bröstarvingar (ditt barn eller dess avkomlingar) har rätt att få ut sin laglott genom jämkning. Laglotten är hälften av bröstarvingens arvslott, det vill säga hälften av det som arvingen enligt lag får efter den avlidne.

Kräver vittnen

Ett giltigt testamente ska enligt ärvdabalken bevittnas av två oberoende vittnen som är närvarande när du skriver under. Vittnena ska ha fyllt 15 år, får inte vara släktingar, ha någon del i arvet eller lida av någon psykisk störning som gör att de inte förstår betydelsen av vittnesbekräftelsen.

Enskild egendom

Du kan ange i testamentet om egendom (t ex värdepapper, en fastighet eller tomträtt) ska vara enskild. Det innebär att egendomen inte ska ingå i en bodelning om mottagaren senare skulle skilja sig eller avlida.

Ändra när som helst

Du kan när som helst skriva ett nytt testamente eller göra ändringar. Kom ihåg att formkraven med underskrift och vittnen gäller även för alla ändringar och tillägg.
Detta är en förkortad beskrivning av det aktuella juridiska området. För fullständig information hänvisar vi alltid till ett samtal med en jurist.

Christopher Jöryd, biträdande jurist på Amber Advokater
Christopher.joryd@amberadvokater.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x