Espresso – Din lokala tidning
Tvist om vårdnad, boende och umgänge

Tvist om vårdnad, boende och umgänge

JURIDIK. Det är tufft att gå igenom en tvist om vårdnad, boende och umgänge, framförallt för barnen. Här kommer ett par råd till dig som är på väg in i en sådan tvist.

Kontakta familjerätten via socialförvaltningen i din kommun och se om ni kan få hjälp att lösa er tvist om vårdnad, boende och umgänge där. Detta är kostnadsfritt men kräver att ni båda vill ta hjälp av familjerätten.
Kontakta en advokat som har vårdnads-, boende – och umgängestvister som sin spetskompetens. Av advokaten kan du få information om hur en tvist fungerar rent juridiskt och få lite tips på vägen. Det kan därför vara bra att kontakta advokaten redan under tiden som du går hos familjerätten.

Om situationen inte går att lösa vid familjerätten, så kontaktar du advokaten igen för att komma vidare. Advokaten utarbetar då, tillsammans med dig, ett förslag på en lösning. Sedan skriver advokaten till motparten och presenterar ditt förslag.
Ibland godtar den andra parten förslaget och ibland kan man utifrån förslaget förhandla sig fram till en lösning som båda är nöjda med. Ibland går det inte att enas och då har man inget annat val än att gå till domstol.

En tvist om vårdnad, boende och umgänge som hanteras i domstol kan ta tid och är påfrestande för alla inblandade. För att finansiera kostnaderna för advokaten kan du oftast få hjälp via din hemförsäkring där det ingår så kallat rättsskydd eller via statlig rättshjälp.

Detta är en förkortad beskrivning av det aktuella juridiska området. För fullständig information hänvisar vi alltid till ett samtal med en jurist.

Christopher Jöryd, biträdande jurist på Amber Advokater
christopher.joryd@amberadvokater.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x