Likörer Del 3
DRYCK. Vi vet nu vad likör är och hur likörer klassificeras enligt Systembolaget men vi har ännu inte kommit in på hur likörer tillverkas. Om det och lite annat handlar dagens krönika.
Tillverkning av likörer. Det finns tre grundläggande metoder för att smaksätta sprit, det vill säga för att ge likörerna dess ofta aromatiska och sammansatta smak.
Maceration (urlakning)
Maceration är den enklaste av alla extraktionsmetoder och innebär att man helt enkelt lägger växtdelarna i spriten och låter det stå, ibland flera år, så att alla smakämnena extraheras ut i spriten. (Jämför hur man gör te)
Infusion
Detta är en slags maceration under uppvärmning. Infusion eller avkokning innebär att sprit- och kryddblandningen värms eller kokas för att extrahera smakämnena. Jämfört med vanlig maceration är infusion både effektivare och snabbare, vilket i sin tur innebär att tillverkningskostnaderna blir lägre.
Perkolering
Perkolering är en sorts filtrering där varm eller kall sprit får rinna eller droppa igenom ett filter innehållande/bestående av de växtdelar man vill smaksätta spriten med. (Jämför kaffebryggning)
Destillering
I likörsammanhang innebär termen destillering att smaksätta sprit eller mäsk med frukt eller kryddor och därefter destillera den. Sprit som smaksatts på detta sätt blir inte så välsmakande som sprit som smaksatts enligt de övriga metoderna. Sprit som smaksatts med destillering är oftast färglös (Jämför t.ex. gin).
Smaksatt snaps
Om du liksom jag tycker om att smaksätta din egen snaps har du sannolikt använt dig av såväl maceration som perkolering. Om du lägger en kvist malört att dra i en flaska sprit tillämpar du maceration men om du istället repar av blommor och blad i ett melittafilter och slår spriten genom detta en eller två gånger sysslar du med perkolering. I mitt tycke ger den senare metoden en mycket fräschare och njutbar bäsk (ibland stavad besk) och dessutom klar på momangen. Det gäller för övrigt inte bara malört utan också pors, denna gudadryck till kräftorna.
Slånbärslikör är underbart god och nu är det läge att göra sådan! Här kommer ett recept:
Slånbärslikör
Du behöver:
1 kg mogna slånbär, frostbitna
1 liter okryddat brännvin som vodka
600 gram strösocker
2 dl vatten
(Du kan naturligtvis göra på mindre mängd bär men följ proportionerna ovan)
Så här gör du:
Rensa och skölj bären. Ta två flaskor och stoppa hälften av slånbären i varje. Häll på spriten. Förslut flaskorna och låt dem stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter.
Blanda slånbärsspriten med socker och vatten. Rör tills sockret löst sig.
Häll upp i flaskor, beundra färgen och smutta lite!
Låt gärna slånbärslikören stå några veckor svalt och mörkt för att få rund och fin smak. Förvara likören svalt och mörkt så håller den mycket länge.
Bengt Arne Larsson
adladrycker@gmail.com
Här läser du förra krönikan om likörer.