Espresso – Din lokala tidning
Färgstarka konstnärer - Anna och James

Två färgstarka konstnärer

KONST. Det är inte självklart att en ung konstnär från Göteborg åker till London för studier vid Konsthögskolan, träffar själsfränden James och deltar i världsstadens hektiska konstnärsliv för att så småningom hamna i Fotabol utanför Pjätteryd. Men det var precis vad Anna Bjerger gjorde.
– Vi tänkte att vi kunde bo och arbeta här en kortare tid men nu har det blivit 15 år, berättar Anna.

Våren knackar på dörren till den gamla byskolan. Här huserar numera konsten. Två färgstarka konstnärer bor i lärarbostaden – Anna Bjerger och James Aldridge. Själva skolan rymmer två stora ateljéer med rejäl takhöjd och fina ljusinsläpp. Det behövs – här inne skapas bokstavligt talat stor konst.
– Vi hittade skolan på Hemnet. I dagens digitala värld är det inte så viktigt var man arbetar, förklarar Anna.
Då är det mer betydelsefullt att man trivs där man bor. Och kontrasten kunde väl knappast vara större än den mellan London och Fotabol.
– Vi behövde omväxling från konstnärslivet i storstaden med alla vernissager vi ”måste” gå på, alla utställningar vi ”måste” se.
Att tillbringa några år i skogen mellan Älmhult och Ljungby lät lockande. Nu har det blivit 15 år…

Fågelintresserad

I Fotabol finns höns, katter och hunden Frankie som gillar att matte och husse jobbar hemma. Här finns plats för odlingar och renoveringar när andan faller på. Och James, som är fågelintresserad och gärna stoppar in några bevingade vänner i sina färgsprakande verk, kan få inspiration bara han går runt knuten.
– Byggnaderna var i rätt gott skick när vi köpte dem, men det har trots allt blivit en hel del jobb under årens lopp. Vi kom hit precis efter stormen Gudrun så det fanns många träd att ta hand om, konstaterar James.

Två färgstarka konstnärer
– I dagens digitala värld är det inte så viktigt var man arbetar, förklarar Anna.
Jobbar i lugn och ro

Konstnärsparet har tre barn, två flickor och en pojke. En av döttrarna är hemma nu från skolan i London. Det är ju annorlunda tider som råder.
– Det är det. Många inställda utställningar. Jag har min nästa planerad till oktober. Å andra sidan innebär det att man kan jobba långsammare, i lugn och ro, säger James.
Anna är aktuell med en utställning i Stockholm i slutet av mars.
– Ja, jag hoppas verkligen att den kan bli av!

Hittar ut i världen

Vi tar en rundtur i de två ateljéerna. Där en gång bygdens barn samlades för att lära sig läsa och skriva skapas numera konst i det stora formatet. Annas verk i olja på aluminium tenderar att bli större och större. Kanske inspirerade av James monumentala målningar som täcker hela väggar.
Frågan är, hur hittar konsten ut i världen från lilla Fotabol?
– Jag har min gallerist i Stockholm och James har sin i Rotterdam i Holland. Det är galleristerna som sköter verksamheten och planerar. Därefter kommer lastbilar hit och hämtar målningarna, förklarar Anna.
Det kan behövas. Verket James Aldridge ställde ut på fashionabla Tate Modern i London var på ansenliga åtta gånger två meter!

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Fotnot: Här hittar du ännu en artikel av Lasse Lindell om en Älmhultskonstnär.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x