Espresso – Din lokala tidning
Två klassiska kötträtter: lövbiff och pannbiff

Två klassiska kötträtter: lövbiff och pannbiff

Prins Bertils fyllda lövbiff

I husmanskosten finns bland annat dessa två klassiska kötträtter: lövbiff och pannbiff. Vill man laga snabbrätter av kött får man i regel välja skinka, fläskfilé eller kotletter. Av nötkött finns det lövbiff, rostbiff eller entrecote. Detta recept, Prins Bertils fyllda lövbiff är på nötkött och tar cirka 20 min att laga. Prins Bertil var mycket matintresserad och dessutom mycket kunnig i matlagning.
Här är ett av hans recept på kunglig god lövbiff med ädelost, rödlök och senap.

4 portioner:
8-10 skivor lövbiff (ca 500 g)
1 finhackad rödlök
3-4 msk riven ädelost
2-3 msk osötad senap
Stekning:
2 msk smör, ½ tsk salt , 1 krm svartpeppar.
Tillbehör:
Kokt eller råstekt potatis, gröna ärtor, svart vinbärsgelé

Koka potatisen eller råstek den i tärningar. Fräs löken i lite smör några minuter. Låt den svalna. Riv ädelosten. Blanda lök, ädelost och senap.
Lägg lövbiffarna på en skärbräda. Fördela fyllningen på dem. Vik varje lövbiff dubbelt och fäst med en tandpetare.
Stek biffarna i smör i en stekgryta, ca 1 ½ min på varje sida. Salta och peppra. Häll på lite vatten och gärna 1 msk soja.
Servera biffarna med kokt eller råstekt potatis, ärtor och gelé.

Prins Bertils fyllda lövbiff är snabblagat, enkelt, billigt och kungligt gott!

Två klassiska kötträtter: lövbiff och pannbiff

Lök med Pannbiff

Ja, så ska det vara. Försök inte snåla med löken. Känslan man vill åt är en massa lök med lite mald biff. Traditionell biff med lök är en höjdare men pannbiff är godare alla dar. Effekten av att använda mald färs är oersättlig. När Du knyter servetten under hakan, fattar gaffeln med den ena handen, famlar efter kniven med den andra och är alldeles vild av hunger. Då inser Du att pannbiff är saftigare, mer tryckarvänlig och betydligt mer prisvärd.

4 personer:
500 g blandfärs
1/4 dl ströbröd
1/2 dl vatten
2 tsk salt
1/2 dl krossad is
½ hackad lök
1 ägg
nymald vitpeppar
½ dl standardmjölk
salt till stekning

Ställ en bunke och redskap i frysen en bra stund före tillagning. Häll ströbröd i en annan bunke med vatten och mjölk för att svälla. Blanda färsen i den frysta bunken med salt och is tills färsen går ihop ordentligt. Tillsätt lök, ägg och ströbrödsblandning. Krydda med peppar och fortsätt blanda så att färsen går ihop ordenligt igen. Gör ett stekprov för att eventuellt justera med salt och peppar eller mer vätska. Sen formar Du fina pannbiffar, inte för stora. Stek dem knapriga i smör tills de är precis genomstekta, ca 5 minuter på varje sida. Ta upp pannbiffarna men skölj inte ur pannan! Stekskyn ska sparas till lök och sky.

Lök och sky:
6 gula lökar, halverade och finskivade, 2 dl kalvbuljong, 80 g smör, stekskyn från pannbiffarna, strösocker, salt och nymalen vitpeppar

Koka ur pannan med stekskyn med buljongen. Smaka av med salt och peppar och sila ner buljongen i en kastrull. Fräs lök och smör i en panna ca 10 min utan att löken får för mycket färg. Tillsätt lite socker och låt det fräsa med några sekunder. Slå stekskyn över löken och koka ihop några minuter före servering. Lägg pannbiffarna i en form och täck dem med lök och sky. Servera med kokt potatis.

Recept: Stefan Ekengren

Smaklig spis!

Text: Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x