SPORTHISTORIA. Den 26 september öppnar ”OS-hörnan” på Tyringe museum. Hela sju olympiska deltagare har vuxit upp i det lilla samhället där idrott alltid har varit viktigt.
– Det är fantastiskt när man tänker närmare på det och nu vill vi visa upp detta med en ny permanent utställning på museet, säger Dan Glans.
Världslöparen Glans med OS-final, EM-final, svenskt rekord som fortfarande står sig, Finnkamper och 18 SM-guld är entusiastisk över satsningen.
Att vara olympier är något speciellt. Att representera sitt land i den hårdaste konkurrens som finns och få marschera in på ett stadion inför 80 000 åskådare är för många idrottare det största målet av alla. Därför är det smått otroligt att ett litet samhälle som Tyringe har fostrat sju olympiska deltagare.
– Visst är det fantastiskt när man tänker närmare på det, säger Dan Glans, en av de bästa långdistanslöpare Sverige någonsin haft och OS-finalist i Montreal 1976.
Nu vill Dan och hans idrottskamrater sätta Tyringe på OS-kartan tillsammans med entusiasterna på Tyringe museum. För tillfället skapar de en ”OS-hörna” på museet. Föremål, utrustning, medaljer, souvenirer och givetvis bilder från de stora ögonblicken samlas in.
– Ja, där står mina gamla Hummelskor, säger Dan Glans med ett stort leende.
Permanent utställning
För det här är ju roligt. Den 26 september öppnar utställningen och den är tänkt att vara permanent, det vill säga alltid finnas kvar på museet. Invigningsdagen lär fyllas av många idrottsprofiler med anknytning till Tyringe och säkert blir det massor av historier om alla sportäventyr man har varit med om.
Som exempelvis det legendariska loppet 1976 på 3 000 meter hinder med två svenskar i en unik final. Dan Glans och Anders Gärderud. Loppet kommenterades av två lika legendariska sportjournalister, Bosse Hansson och Sven ”Plex” Pettersson. Dan Glans skrattar gott åt minnet.
– Ja, ”Plex” kommenterade dramatiken mellan Gärderud och östtysken Baumgartl. Men Bosse Hansson var helt fixerad vid min sjätteplats. Jag tror den nämndes 15 gånger. Fast egentligen kom jag ju sjua.
Både dramatik och komik. Sändningen har korats som ett av de roligaste ögonblicken i svensk tv-historia. Så även här är Tyringe med på ett hörn…
Sportcentrum för hela Skåne
Men hur kunde det bli så här, vad är det som är så speciellt med Tyringe? Dan Glans har sina egna funderingar runt detta.
– Vi kom alla från tämligen enkla förhållanden men hade viljan att nå långt. Utbudet för de yngre Tyringeborna kanske inte var så stort, men inom idrotten fanns det massor av möjligheter. Ishockey, fotboll, simning, brottning, tennis, friidrott, ridsport – ja vi hade till och med en egen hoppbacke. Tyringe var ett sportcentrum för hela Skåne. Och vi som var unga provade på det mesta.
Brink började med hockey
Dan Glans påminner slutligen om att världsryttaren Jan Brink faktiskt började med att spela hockey i Tyringe.
– Ja, han var en riktigt hårding!
Lekkamrater, skolkamrater och idrottskamrater som kände varandra. En mångsidig träning i olika sporter. Det är förmodligen också en del av svaret.
– Själv provade jag både höjd och längd innan jag fastnade för löpning. Jag var kanske inte så explosiv, min talang låg snarare i uthålligheten, förklarar Dan Glans.
Och med löpningen gick det som bekant desto bättre.
TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL
Fotnot: Det blir mer sport på museet. Senare i höst firar Tyringe Brottarklubb 85 år. 2022 är det dags för Tyringe IF:s 100-årsjubileum.
Här kan du läsa ett annat reportage av Lasse.