Espresso – Din lokala tidning
Viktigt spara inför pensionen

Viktigt spara inför pensionen

EKONOMI. För många uppgår den allmänna pension, som visas i det orange kuvertet, knappt hälften av slutlönen. Du som är ung idag tycker kanske att det känns tråkigt, eller till och med onödigt att tänka på pensionen. Men nedan kommer några tips – tänk på att även ett mindre sparande, kanske några hundra kronor per månad, kan göra stor skillnad. Du som är ung har ju många år kvar på arbetsmarknaden, och därmed en lång spar-horisont.

Det är hela yrkeslivet som bygger pension. Så ju tidigare du förstår vad som kan öka pensionen, desto större möjlighet har du att påverka.
För dig som tillhör den yngre generationen kommer inte den allmänna pensionen vara tillräcklig att leva på eftersom staten inte kommer ha råd att betala ut lika höga pensioner som idag. Vi lever längre och längre, och det är ju positivt! Men det medför också att pensionerna blir lägre, de måste ju räcka en längre period. Så – ju tidigare du börjar tänka på livet efter karriären desto bättre, för det innebär att du hinner agera. Kom ihåg att tjänstepension och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du blir äldre. Därför är det så viktigt att redan som ung spara inför pensionen.

Här kommer några handfasta tips från placeringsrådgivare:

 1. Skaffa överblick
  Se över din pension minst en gång om året, kanske i samband med att det orange kuvertet skickas ut. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension. Du kan också göra en pensionsprognos.
 2. Påverka allmän pension
  Ladda ner appen ”Byt fonder” eller byt fonder i din premiepension (PPM) på pensionsmyndigheten.se. PPM är en del av den allmänna pensionen.
 3. Tjänstepension
  Utan tjänstepension går du miste om mycket pengar. Glöm inte bort tjänstepensionen när du löneförhandlar eller byter jobb. Läs mer på lanforsakringar.se om tjänstepension, se Pension/Tjänstepension.
 4. Kom igång med ett långsiktigt sparande
  Att ha ett långsiktigt sparande är viktigt, oavsett hur stor summa du sätter av i början. Du kan höja summan allt eftersom ekonomin tillåter. Bäst är ett månadssparande med automatisk överföring till en kapitalförsäkring, ISK eller annat flexibelt sparande som går att ändra över tid.
 5. Löneväxling
  Om du tjänar mer än 46 000 kronor i månaden kan det vara en bra idé att löneväxla. Då avstår du lite av din lön nu, för högre pension sen.
 6. Våga ta risk
  Ung? Då kan du ta högre risk. Nära pension? Minska risken. Men sänk inte placeringsrisken för tidigt, då riskerar du att pensionen blir lägre än nödvändigt. Pensionen behöver avkastning även under utbetalningstiden.

Richard Barba, placeringsrådgivare
Sebastian Hovander, placeringsrådgivare
Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Här finns fler ekonomiråd.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x