Hösten är här och jaktsäsongen har börjat, vad passar då inte bättre än att tillaga något från det vilda. Vildsvin på menyn är en riktig höjdare. Är du inte själv jägare så finns vildsvinskött att köpa i en del affärer och gårdsbutiker, eller kanske du känner någon jägare som kan erbjuda en köttbit!!
Vildsvinsbiffar à la Ekeshult
4 portioner
600 g vildsvinsfärs
2 ägg
1 dl grädde
3 kokta pressade potatisar
1 stor finhackad gul lök
salt
malen vitpeppar
smör till stekning
Sås:
Kantareller el. trattkantareller
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
salt, vitpeppar, soja
Gör så här:
Blanda ingredienserna till färsen. Smeten skall ej vara för lös!
Smält smör i en stekpanna och forma biffarna ca. 2-3 cm tjocka.
Stek tills biffarna är gyllenbruna på båda sidorna. Krydda med extra salt o peppar.
Smält smöret till såsen i en liten kastrull. Fräs svampen tills det ”knäpper” i den. Pudra därefter över mjöl, rör om och häll över grädden.
Tillsätt kryddor och soja låt såsen koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda ett par minuter.
Servera biffarna med sås, kokt eller stekt potatis, rårörda lingon och ättiksgurka.
Till detta kan man gärna dricka ett kraftigare rödvin eller en god öl.
En fortsatt fin höst!
Åke i Ekeshult, Husmanskostens Vänner
Här hittar du fler recept med smak av skogens skörd.