Espresso – Din lokala tidning
Vittsjö skorstensservice fyller 25 år

Vittsjö Skorstensservice 25 år

NÄRINGSLIV. Eldstaden är och har alltid varit en given samlingspunkt i hemmet. För 25 år sedan bestämde sig Pelle och Lena Lindqvist för att starta Vittsjö Skorstensservice. Ett företag som fortsätter att växa och ständigt utvecklas med branschen.

– 1996 när Lena och jag startade Vittsjö Skorstensservice så hade vi egentligen inte en tanke på att sälja kaminer, men det ena gav det andra, säger Pelle Lindqvist.
– Jag har en bakgrund som skorstensfejare, men kände att det var dags att starta något eget. Vi körde i mindre skala något år, men 1998 startade vi butik och 2000 köpte vi den här fastigheten.
I showroomet på Hässleholmsvägen står kaminerna på rad – olika utformning och olika varumärken. Från moderna täljstenskaminer till en klassisk kakelugn längst in i butiken.
– En sådan ska vi snart montera in hos en kund, säger Pelle.

Hembesök och rådgivning

Medan montörerna Per och Fredrik jobbar på fältet med installationer och renovering tar Lena och Pelle emot kunder – både i butiken och genom hembesök.
– Vi har merparten av våra kunder inom tio till tolv mils omkrets. En gång fick vi till och med erbjudande om att göra eldstäderna i ett slott i Normandie, men det var lite långt att åka.
– Det härligaste är ju de gamla husen, med ordentliga skorstenar, säger Lena.

Miljötänk och energieffektivitet

Och på 25 år har mycket hunnit ändras i branschen. Kaminer har i stor utsträckning blivit en inredningsdetalj och miljötänk och energieffektivitet har påverkat sortimentet rejält.
– Om man byter ut en värmekälla som bara är något tiotal år gammal så minskar man miljöpåverkan avsevärt. Många väljer värmepump i dag, men det är bra att ha en kompletterande vedeldning när det smäller till och blir kallt som det gjorde i vinter. Sedan märker vi att många som har bott med vedeldning och flyttar till ett boende utan eldstad ofta saknar brasan efter ett tag.

Trivs bra i Vittsjö

Vedeldningen har varit rådande genom tidsåldrar och varianterna på skorstenar och renoveringar som Vittsjö skorstensservice tar sig an är många.
– Man blir aldrig fullärd i det här jobbet. Men det blir alltid ett tydligt resultat av vårt arbete, vilket gör att det är väldigt kul att jobba med det, menar Pelle.
– När det gäller de kaminer som vi säljer märker vi att många av våra kunder är väldigt mycket mer pålästa i dag. Man kanske har letat upp en modell på nätet som man kommer hit för att köpa. Där har vi en viktig roll i att komma med råd så man sätter in en storlek på kamin som är anpassad till bostaden, till exempel, säger Lena.

Läget är toppen

Hur trivs ni med att ha butik i Vittsjö?
– Geografiskt är det ett toppenläge, och så bor vi ju här. De flesta som kommer till oss är beredda att åka en liten bit. Kommer man hit till oss så har man ju ett ärende – det är inte så många spontanbesökare.

Text & Foto: Erik@espressomedia.se

Tips: Läs om ett annat Vittsjöföretag här.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x