Espresso – Din lokala tidning
Trädgårdsutbildning på GUC leder till arbete

Yrkesutbildningar på GUC god väg till arbete

UTBILDNING. Göinge utbildningscenter (GUC) är indelat i GUC 1 och 2, där GUC 1 driver yrkesutbildningar och GUC 2 står för SFI och grundvux. Trots pandemin så har skolan haft en ökad måluppfyllelse med kvalitativ utbildning. Endast vid praktiska moment har eleverna på plats, och då i anpassade grupper.
– Distans- och fjärrstudier har fungerat väldigt bra då skolan jobbat mycket med digital utveckling. Det finns en god IT-kunskap hos lärarna som även fortbildar sig kontinuerligt, berättar utbildningskoordinator Andreas Hügard.

Yrkesutbildningar på GUC är huvudinriktningen för skolan som satsar på att jobba nära branscherna i Östra Göinge.
– Vi scannar ständigt av branscherna och tänker hela tiden utbildning, för att inte missa något. Vi har även ett tätt samarbete inom Skåne Nordost. Sammantaget medför det att vi får ut väldigt många elever direkt i arbete efter avslutad utbildning.
Inom industriutbildning finns inriktning mot svets, CNC och sten-industri. CNC-utbildningen lades ner ett tag men företagens behov av personal har gjort att utbildningen startades upp igen härom året.
– Där har vi glädjande nog också en ny maskinpark och första kullen elever gick ut i julas, berättar Andreas och fortsätter:
– Stenutbildningen ligger för närvarande nere i sin ursprungliga form men vi utforskar hur vi ska kunna anpassa oss till behoven och köra vidare. Troligen blir det med någon form av lärlingsutbildning ute i stenindustrin.

Trädgård blev skötselutbildning

Den tidigare trädgårdsutbildningen finns också kvar men under nytt namn. Den heter numera Skötselutbildning då det inte uteslutande handlar om trädgård utan olika gröna näringar och utemiljöer. Detta är en utbildning som skolan byggt upp helt tillsammans med branschen och den är alltså helt skräddarsydd. Eleverna får en bra bas inom de gröna näringarna och kan ta arbeten inom allt från gatuskötsel, park- och utemiljöer av olika slag på exempelvis fastighetsbolag och kommuner samt allt-i-alloföretag som även inbegriper trädgårdsarbete.
– Vi har många elever som får arbete direkt efter utbildningen. Branschen skriker efter utbildad personal med växtkunskap, plan- och kartkunskap och liknande, berättar Andreas.

Yrkesutbildningar på GUC
Eleverna på Skötselutbildningen lär sig sköta park- och utemiljöer av olika slag. Foto: GUC
Vård- och omsorgsutbildning störst

Vård- och omsorgsutbildningen är den största utbildningen på GUC. I höstas var drygt 100 elever inskrivna på utbildningen, som kan läsas redan från de senare delarna av SFI-nivå.
– Vi har ett oerhört stort söktryck till denna utbildning, säger Andreas som sitter med som representant i nordöstra Skånes Vård- och omsorgscollege.
– Vi följer deras riktlinjer vilket är en viktig kvalitetsstämpel för utbildningen.
Genom ett samarbete inom Skåne Nordost kan eleverna söka olika inriktningar inom akutvård, psykiatri, funktionsvariation eller äldreomsorg. Inriktningen läses tredje och sista terminen och just på GUC har de akutinriktningen. Övriga inriktningar finns i Kristianstad och Hässleholm.

Flexibel undervisning

Samtliga utbildningarna på GUC yrkesutbildningar är på 2-3 terminer och gemensamt är att skolan är flexibel för elevernas skull och ser till behoven hos arbetsmarknaden.
– Får eleverna arbete under studietiden, vilket inte är helt sällan, så försöker vi alltid sy ihop det så att de ska kunna färdigställa utbildningen samtidigt som de arbetar.
Skolan får en hel del positiva signaler från särskilt industrin trots de svåra tiderna, vilket är glädjande.
Andreas menar att det goda och nära samarbetet med arbetsgivare och företag i området är A och O.
– De är grunden till att det fungerar så bra. Vi har ett mycket fint samarbete med APL (arbetsplatsförlagt lärande) vilket ger den bästa handfasta kunskapen och dessutom kontakter mellan eleverna och branscherna.

Text: jessica@espressomedia.se
foto: Göinge Utbildningscenter

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x